Noe av det viktigste du behøver å ha kontroll på, er betydningen av forkortelsene BYA, BTA, BRA og P-ROM. De viser deg blant annet hvor stort du kan bygge på en tomt, og hvor mye areal huset vil ta opp av total-arealet til tomten. Begrepene møter du både i hustegninger, og i reguleringsplaner fra kommunen.
BYA er det arealet bygningen opptar av tomtens areal. Altså hele omrisset av boligen, sett ovenfra. Her inkluderes terrasse (så lenge den er over 0,5m over bakken) og f.eks. biloppstillingsplass. BYA blir særlig viktig å vite om når man skal søke om byggetillatelse. Da ser man på hvor stor utnyttelsesgrad boligen har, og hva som er tillatt i det området tomten ligger på.
LES MER: Bygge hus? Dette kan du få støtte til fra Enova
BTA står enkelt forklart for hele arealet til boligen, inkludert yttervegger. Er det snakk om flermannsboliger, teller man areal til midten av veggen mot nabo eller fellesareal.
LES MER: Hva koster det å bygge et hus?
BRA er det arealet som er innvendig i boligen, innenfor omsluttende vegger. Dersom boligen grenser til annen bolig (leilighet eller tomannsbolig for eksempel), blir skillevegg mellom bruksenhetene trekt fra. BRA sies å være de arealene du faktisk kan bruke til noe.
LES MER: 6 tips for å få en god planløsning
P-ROM er de rommene man kan kalle oppholdsrom i en bolig. Det vil si kjøkken, stue, vaskerom, bad, kjellerstue, soverom og lignende. Trapp mellom primærrommene regnes også inn i disse arealene. Bod, tekniske rom, uinredde kjellerrom og lignende, regnes ikke som P-ROM.
Det som er viktig, er at man får kontroll på dette, tidlig i byggeprosessen. Snakk med din nærmeste VestlandsHus-utbygger, slik at du får hjelp av fagfolk til å se på tomt, husets areal og reguleringsplaner.
Trenger du en avklaring på flere typiske ord som brukes i en byggeprosess? Her har vi satt sammen en liten ordliste med noen av de mest brukte.