Doblet omsetning og kapret kontrakt verdt 100 millioner

22.02.2023
- Nå får vi betalt for arbeidet vi har lagt ned og motivasjon til å kjøre på enda mer, sier Håvard B. Olsen, daglig leder i VestlandsHus Bygdesnekker'n.

2022 ble et godt år for boligbyggeren på Åmot i Modum kommune. Med 23,5 millioner i omsetning doblet de resultatet fra 2021. I tillegg startet 2023 med en kontrakt som sikrer Bygdesnekker’n jobb i flere år fremover.

- Dette er spesielt gode nyheter med tanke på situasjonen i markedet. Det er også godt for oss å få en bekreftelse på at vi kan hevde oss i «en vektklasse» over det vi har gjort til nå, sier Håvard. 

- Kjedetilknytning avgjørende for storkontrakt
Kontrakten innebærer å bygge 10 firemannsboliger i et nytt boligområde på Ormåsen i Vestfossen. 

- Dette er et stort prosjekt som vil kreve mye mer av oss, enn når vi bygger en enkelt enebolig. Vi er allerede gjort flere grep for å forberede oss til oppstart, sier Håvard. 

Han tror ikke det hadde vært mulig å få denne kontrakten uten å ha en kjede som VestlandsHus i ryggen. 

- Vi fikk vite at dette oppdraget skulle settes bort til et eksternt byggefirma via en av kjedeleverandørene våre. Da tok jeg kontakt med VestlandsHus for å få råd om hva som skulle til for å få en kontrakt på denne størrelsen, forklarer Håvard. 

Han ble satt i kontakt med andre VestlandsHus-forhandlere med erfaring fra kontrakter på denne størrelsen og fikk gode råd om hvordan Bygdesnekker’n burde gå frem. 

-  Regionsansvarlig fulgte oss tett opp og var vårt bindeledd mellom alle som hjalp oss i denne prosessen. Uten denne hjelpen hadde det ikke vært mulig. Det ble en fin erfaringsdeling hvor vi fikk mye nyttig informasjon, som til slutt ble utslagsgivende i vår favør, forklarer Håvard. 

Les også: VestlandsHus-forhandler Skandsen Bygg i kraftig vekst

- Som å få nøklene foreldrenes fine bil
Håvard kom inn som daglig leder i VestlandsHus Bygdesnekker’n i 2021, etter at han hadde levert mastergradsoppgaven sin i industriell økonomi. 

- Jeg trivdes veldig godt med forretningsutvikling, og hadde et ønske om å jobbe med mennesker, så da sjansen hos Bygdesnekker’n bød seg, grep jeg fatt i den, sier Håvard, og legger til:

- Det var litt som å få nøkkelen til foreldrenes fine bil, rett etter du har fått lappen. Jeg fikk raskt gjøre teori til praksis, noe jeg likte godt. 

- Det unike med VestlandsHus
Noe av det første han gjorde som daglig leder var å sørge for å ha korte og effektive veier til leverandører. På den tiden hadde Bygdesnekker’n allerede vært del av VestlandsHus-kjeden i noen år, så mye lå til rette for arbeidet Håvard tok tak i. 

- Jeg tok et valg om å bruke kjedeavtalene godt, noe som ble en stor suksess for oss. Vi bruker i dag veldig lite tid på å hente inn priser og sette sammen tilbud fordi vi vet at det allerede er forhandlet frem særdeles gode avtaler gjennom kjeden. Representantene på den andre siden hos leverandørene er dyktige, og løsningen på problemer er kun en telefonsamtale eller e-post unna, sier Håvard. 

Samme taktikk kjøres på spørsmål og utfordringer som oppstår i bedriften. 

- Får Bygdesnekker’n inn en kunde som ønsker et hus med en helt spesiell løsning, bruker vi ikke mye tid og energi på å finne svaret selv. Vi tar kontakt med andre i VestlandsHus-kjeden og diskuterer og får utvekslet erfaringer, noe som er mye mer effektivt, sier Håvard. 

- VestlandsHus har en inkluderende kultur hvor det er stort fokus på å skape samarbeid mellom forhandlerne. Vi ser ikke på hverandre som konkurrenter, men heller som  lagspillere. På den måten kan alle dra nytte av å samarbeide, forklarer Håvard. 

Les også: VestlandsHus Harstadmester1: Slik bygget de seg store på kort tid

VestlandsHus-Bygdesnekkern.jpg
VestlandsHus Bygdesnekker’n på VestlandsHus-samling i Drammen. Bak f.v. Tore Bjørnstad, Bjørnar Borgersen, Håvard Brathovde Olsen. Foran f.v. Kjell Arne Indresæter, Harald Skretteberg.
 

- Sammenligner husbygging med toppidrett
Det at Håvard bruker ord som «lagspiller» er ikke tilfeldig. Han bruker ofte å sammenligne det å bygge hus med toppidrett. 

- Det er helt avgjørende å ha de rette menneskene rundt seg. Man trenger et godt støtteapparat for å kunne prestere på et visst nivå i denne bransjen. Har du det, ligger alt til rette for at du kan bli skikkelig god i det du driver med, sier Håvard. 

Med et godt 2022 i boks og flere år foran seg hvor ordrebøkene allerede har begynt å fylle seg godt opp, blir Håvard ofte spurt om de nå bare skal lene seg tilbake og surfe inn i de neste årene. 

- Økningen og den nye kontrakten har gjort oss mer motivert til å kjøre på enda mer. Vi skal ikke vokse bare for å vokse, men vi skal posisjonere oss og jobbe for å ta enda flere store prosjekter i årene som kommer, sier Håvard. 

Drømmer du om å løfte bedriften til et nytt nivå? 

Her kan du lese mer om alle fordelene du kan dra nytte av som VestlandsHus-forhandler