Hyttefasade ga inspirasjon til nytt hus på utsiktstomt

26.11.2020
Mari og Erik mikset hyttefasaden til Stordal med planløsningen til Storhøa. Det ble til et drømmehus med fantastisk utsikt.

Det unge samboerparet sitter ofte og nyter utsikt og kveldssol fra 2. etasje i sitt nye hjem, i det nyetablerte boligområdet på Jaren, i Gran kommune på Hadeland. Det gjør de med god grunn, for nettopp utsikten er fantastisk, og også utgangspunkt for hvordan huset deres til slutt ble formet.

- Etter å ha forkastet tanken om funkishus, startet vi med blanke ark og definerte hva vi ønsket med huset, hva som passet våre ønsker og terrenget på tomten. Noe vi begge var veldig tydelige på var å få fram utsikten vi er så heldige å ha. Det førte til en særegen detalj utvendig på huset, noe vi nyter til fulle i dag, forteller Mari.

Falt for den spisse fasaden

Den detaljen fant de da de bladde i VestlandsHus-katalogen, og søkte etter løsninger og deres egen husdrøm.

- Vi falt for den spisse fasaden til hytta Stordal, med de store vindusflatene. I samråd med den lokale utbyggeren Ny Bolig Hadeland og VestlandsHus gjorde vi denne unike fasaden enda mer utpreget. Vi brukte plantegningene til huset Storhøa, men justerte det til vi syntes var mest riktig for oss og våre behov, sier Mari.

Resultatet ble altså et unikt utvendig uttrykk, som virkelig får fram kvalitetene på huset og tomta. Ikke rart at deres nye hus høster lovord.

- Vi får mye skryt for fasaden på huset. Det er veldig hyggelig, sier Mari.
Artikkelbilde Johnsrud_byggefasen.jpg
Huset tar form sommeren 2019

Endringer og tilpasninger

For å ende opp med nettopp et slikt hus måtte det visse endringer og tilpasninger til, basert på parets ønsker og behov.

- Vi plukket ulike detaljer og planløsninger fra flere hus i katalogen, egentlig. Det har gjort det unikt og passende for oss. Noen av tilpasningene vi har gjort er å få en spissere front på fasaden, gulv-til-tak-vinduer i hele første etasje og på hovedsoverom, et stort walk-in closet i tilknytning til hovedsoverommet, dobbel skyvedør fra kjøkken til veranda og større soverom, ramser Mari opp.

Les også: Herskapelige Slotthø ble moderne ved havet

Involvert i byggeprosessen

Paret roser utbygger og VestlandsHus for måten de har tilrettelagt for ønskede løsninger og tilpasninger under byggeprosessen.

- Vi var mye involvert fra start til slutt, noe vi syntes var veldig fint for å kunne følge alle stegene og eventuelle endringer vi skulle ønske underveis. Og så tok vi oss av håndtering av søppel selv, noe som gjorde at vi var mye innom byggeprosjektet. Vi hadde et godt samarbeid med Ny Bolig Hadeland, som igjen hadde løpende kontakt med VestlandsHus i forhold til tegninger og det administrative. Det var til stor hjelp, sier Mari.

Husets favoritter

Nå har de to bodd et drøyt år i drømmehuset, og Mari kan fortelle at de nå har fått “bodd seg til” og gjort seg ulike erfaringer av hjemmet. Noen egenskaper utmerker seg spesielt.

- Vi ønsket oss et tidløst hjem, som ikke hadde detaljer som låste oss noe særlig når det kom til møblering eller farger. Det føler jeg vi har lykkes med. Og så er vi veldig fornøyde med å ha valgt store og åpne løsninger, med store vinduer. Utvendig vil jeg nevne verandaen, som er stor og som passer til alle tider av døgnet, uansett vær.

Noen plasser kan også sies å ha blitt favorittplasser i huset.

- Rundt spisebordet som står i utstikkeren i 1. etasje sitter vi ofte. Ikke bare til måltider, men det er et fint sted å samles ellers også. Dessuten er stua i 2. etasje en favoritt. Der kan vi nyte den fantastiske utsikten og se solen gå ned i horisonten. Balsam for sjela! mener Mari.
Artikkelbilde Johnsrud_favorittplasser 1125x560.jpg
Favorittplasser: Spisebordet og verandaen gir mye hygge og glede


Se flere bilder av huset på Maris Instagramprofil.

Oppbevaring til bekymring

Alle som bygger hus må tenke på oppbevaring. Tilstrekkelig med oppbevaring. For det er ikke alltid så lett å beregne.

- Det var en bekymring for oss, faktisk. Jeg tror man aldri kan få nok plass til å stue vekk ting og tang, sier Mari.

De kom fram til oppbevaringsløsninger som de er glade for i dag.

- Walk-in closet på soverommet gjør selvfølgelig nytten, og kan oppbevare mer enn bare klær. I tilknytning til kjøkkenet har vi et lite råkjøkken med innredning, og fryser som rommer en del. I tillegg har vi valgt en innredning på vaskerommet som ikke tar for mye plass, men som gir mye oppbevaring. Og så er det veldig praktisk med ei bod under trappa, forteller hun.

- Ikke glem uteområdet

Summen av alle detaljer og løsninger har blitt til et flott hus som Mari og Erik kan nyte hver eneste dag. Men det skal en del jobbing og planlegging til for å komme i mål med et husprosjekt. De to deler gjerne noen tips til andre som skal gjennom en byggeprosess.

- Det er lurt å planlegge så mye som mulig, skriv liste med dine behov og ønsker, ikke minst fremtidige behov. Og ikke glem uteområdet. Man kan fort glemme alt arbeidet som må til for å opparbeide det. Og så gjelder det å tenke nøye gjennom alle endringer man eventuelt måtte gjøre i løpet av prosessen. Det er lett å la seg rive med når huset bygges, forteller Mari. 

Les også: Slik planlegger du hagen og uteområdet

Selv har de gjort et grep utendørs som de er veldig fornøyde med, nemlig granittmuren.

- Ved å sette opp granittmur på siden og nedenfor huset, som grunnlag for verandaen, så ble det enda mer særpreg på huset, og det ser nesten ut som muren løfter huset litt, sier Mari.
Artikkelbilde Johnsrud granittmur 03.jpg
Den flotte granittmuren gir huset særpreg og støtte til verandaen.


Huset, som altså har sitt utspring i fasaden på hyttemodellen Stordal, er i det store og hele godt planlagt og gjennomtenkt. Takket være to engasjerte samboere som kom med tydelige ønsker, og som har fått tilpasset huset sitt deretter.

Akkurat nå sitter de to kanskje på stua og tenker tilbake på da de planla å bygge hus, mens de nyter solnedgangen, kanskje med et glass med noe godt i, og skåler for seg selv og huset. 

VestlandsHus skåler med og for de to! Bra jobba! 

Artikkelbilde Johnsrud bad_stue_spisestue 1125x560.jpg
Lekkert: Store, åpne løsninger og lekre detaljer i huset til Mari og Erik.Går du med planer om husbygging? Og liker du noe fra ulike husmodeller (eller hyttemodeller)? VestlandsHus hjelper deg med tilpasninger! Kontakt din nærmeste boligrådgiver for en uforpliktende prat.