Kan huset bli helt vedlikeholdsfritt?

08.09.2023
Når du skal bygge ny bolig, er et naturlig ønske å ha så lite vedlikehold som mulig. Svært få vil bruke ferie og fritid på maling, pussing eller vasking.

Helt vedlikeholdsfritt vil det nesten aldri være, men når du bygger ny bolig kan det i det minste bli vedlikeholdsvennlig om du velger riktig metode og materialer.

Legg en vedlikeholdsvennlig plan

Valg av hustype er ofte styrende for hvilke materialer du kan eller bør velge, men det trenger ikke å være en begrensning. Vi i  VestlandsHus kan stort sett tilpasse alle hustypene både innvendig og utvendig etter dine ønsker og behov.

Det kan ta lang tid å bygge et nytt hus. Det er en omfattende prosess og det er mange detaljer som skal på plass. Det er som regel lurt å ta seg god tid til planlegging, særlig når du skal velge materialer som skal være mest utsatt for vær og vind. Gulroten og resultatet du sitter igjen med til slutt, vil smake ekstra godt om prosessen og valgene er gode og gjennomtenkte helt fra start.

Pass på hatten

Taket er en av husets viktigste fasader. Taket skal tåle både vind, regn, solsteik og ikke minst store mengder med snø. Det blir derfor viktig at taket har evne til å beskytte mot elementene i mange generasjoner. 

VestlandsHus benytter seg av velkjente samarbeidspartnere som leverer miljøvennlige tak i mange varianter, deriblant båndtekking fra Plannja. Takplatene kan tilpasses i form og farge til de aller fleste hustyper og er helt vedlikeholdsfri.

Kledd til været

Fasaden er minst like viktig som taket, og er nok den delen av huset som folk forbinder med mest vedlikehold. 

Å male hus er som de fleste av oss er kjent med, en tidkrevende aktivitet som kan beslaglegge mye ferie og fritid. Men fasaden kan også være så godt som vedlikeholdsfri om det velges riktig metode og materialer. Eksempler på vedlikeholdsvennlige fasader kan være:


For en unik og særegen stil er det mange som velger å kombinere to eller flere fasadetyper. For eksempel tre og murpuss, slik denne familien fra Bømlo gjorde: Vil bruke så lite tid som mulig på vedlikehold av huset

Vindu uten vedlikehold?

Vindusvask har nok de fleste vært innom i løpet av livet, og er noe man stort sett ikke slipper unna.Om man i tillegg har et stort hus, med mange store vinduer som er vanskelige å komme skikkelig til, kan det være litt av et prosjekt å få til. 

Men visste du at det finnes selvrensende vinduer? Det er helt sant! Vinduer som i praksis vasker seg selv. Disse vinduene har en spesiell type glass som bruker UV-stråler fra solen til å løse opp skitt og smuss. Deretter skylles det vekk enten naturlig av regnet, eller om du velger å spyle vekk selv. Ganske genialt, og det sparer deg ikke minst for veldig mye vedlikeholdsarbeid. Vinn vinn.

Les mer: Vindu til nytt hus?  Disse valgene har du.

En vedlikeholdsvennlig uteplass

Neste kapittel i den store boka om å bygge vedlikeholdsvennlige hus, er uteområdene som skal favne flere årstider.

Om du ønsker et elegant og moderne uteområde kan du slippe unna med minimalt vedlikehold. Stikkordet er stein, betong, flis og vedlikeholdsvennlig trevirke. Det er selvsagt flere metoder som kan brukes her også, men et godt vedlikeholdsvennlig eksempel er porcelanatofliser på pidestall. 

En annen fordel med å legge flis eller stein som skifter og betong er at det kan legges varmekabler under. Med riktig helling gjør det at snømåking blir så godt som ikke-eksisterende.

Lurte du på hva Porcelanatofliser er? Les denne: Fliser til uteområdet?  Dette må du tenke på!

Men hva med inne?

Innendørs er det ikke så mange som tenker over at det kan velges materialer som kan være  vedlikeholdsvennlig. Den delen av huset hvor det som regel blir mest slitasje er gulvet. Det er mange skritt frem og tilbake, og gjerne veldig mye mellom de plassene der man oppholder seg mest. Med enkelte tregulv, spesielt parkett, kan det bli vedlikehold på sikt.

Men både laminat-og vinylgulv er i seg selv mer vedlikeholdsvennlige. Gulvene er veldig slitesterke og er gjerne mer kostnadsvennlige. Med tiden har både farge- og teksturvalg blitt veldig mange og du kan fint få en naturlig og moderne “look” med laminat eller vinyl.

Her kan du lese mer om hvilke gulv som passer best til ditt hus.

Bygg for livet

Det kan være lurt å ha et ekstra langt perspektiv i hele planleggings- og byggeprosessen. Da tenker vi særlig på når alderen tar innpå og man beveger seg inn i pensjonsalderen. 

Planlegg så langt det lar seg gjøre å ha alt det nødvendige på samme plan som hovedinngangen - stue, et soverom, bad, vaskerom og kjøkken. Slik sikrer du at huset har livsløpsstandard og at du kan bo der hele livet.

Vurderer du å bygge ny bolig? Her finner du mange tips og inspirasjon til ditt nye drømmehjem.


Ønsker du å ta en prat med oss om din drømmebolig? Her finner du din nærmeste Vestlandshus-forhandler.