Terrassedør til nytt hus? Se ekspertens tips!

08.09.2022
Enten du er på jakt etter terrassedør i form av en balkongdør, skyvedør eller foldedør er det enkelte ting du bør tenke nøye gjennom før du bestemmer deg.

En terrassedør, også kalt balkongdør, verandadør og altandør, kan virke som en liten brikke i puslespillet når en helt ny bolig skal planlegges, men terrassedører har mye å si, og ikke bare med tanke på det estetiske. 

NorDan Norge er VestlandsHus sin samarbeidspartner på terrassedører og svarer her på vanlige spørsmål de får fra husbyggere som lurer på hvilken terrassedør de skal velge.

Når må du bestemme deg for terrassedør?

Når du skal bygge nytt hus er valg av terrassedør noe som bestemmes tidlig i byggeprosessen. 

- Dette er ofte noe som spikres sammen med plantegningen, så det er ofte overraskende tidlig i prosessen for mange, forklarer Arne Martin. 

Balkongdør, skyvedør eller foldedør?

Kjært barn har mange navn, og slik er det også for terrassedører. Felles for alle variantene er at døren leder ut til uteområdet, enten det er til terrassen, hagen, balkongen eller altanen. 

- En balkongdør er på fagspråket en sidehengslet dør med eller uten sidefelt, selv om vi ser dette begrepet blir brukt om alle typer dører som leder ut til uteplassen. I tillegg finnes det både skyvedører og foldedører som kan brukes ut mot uteplassen, forklarer Arne Martin Høstfet, salgssjef i NorDan Norge. 
Foldedør.jpg
Med en foldedør får du virkelig åpnet opp mellom inne t og uteområdet. Foto: NorDan.


Standard balkongdører er ofte bruk på frokostterrasser og i leiligheter, mens skyvedører og foldedører i stadig større grad blir brukt som dør ut mot hoveduteplassen i huset. 

- Vi ser at å åpne opp mellom ute og inne har blitt en stor og økende trend. De fleste ønsker store glassdører, enten skyvedør eller foldedør, som slipper inn så mye dagslys som mulig og gir en stor åpning ut mot uteplassen, sier Arne Martin. 

Les også: Fliser til uteområdet? Dette må du tenke på!

Hva er brystningshøyde på en terrassedør?

Når du velger terrassedør med store glassfelt er det vanligste at glasset flukter med nærmeste vindu. 

- Man kan bestille terrassedører i alle mulige mål, men de fleste har vinduer i standardmål, og da er det også mulig å bestille terrassedør på standardmål, forklarer Arne Martin. 

Målet fra under terskel til hvor glasset starter er det som kalles brystningshøyde. Det vanligste er at både vinduer og terrassedører kommer i 10-moduler, altså brystningshøyde på 10 cm, 20 cm, 30 cm, osv.  

Brystningshøyde_balkongdør.jpg
Balkongdør og vinduer som flukter på brystningshøyde. Foto: NorDan.


Les også:
Slik velger du ytterdør til ditt nye hus

Trenger vi terrassedør med lydisolasjon?


For nybygg er terrassedører med sikkerhetsglass standard, men det mange ikke tenker over er at de også bør vurdere om det trengs glass med ekstra lydisolasjon. 

- Dette er noe altfor få tenker over eller stiller spørsmål om, sier Arne Martin.

Glassene i terrassedører kommer med alt fra standard glass til tunge lydglass, men det er ikke alltid like lett for deg som husbygger å finne ut hvilket glass du bør investere i.  

- Her bør de som bygger hus ta en prat med leverandøren. Er det for eksempel en barnehage eller en lekeplass i området, eller bygges huset ved en mye trafikkert vei? Har du en god leverandør vil de kunne anbefale riktig glass ut ifra informasjon om omgivelsene rundt huset, forklarer Arne Martin. 

Les også: Bør du gå for akustikkplater i ditt nye hjem?

Skal terrassedøren brukes som en ekstra dør?

Uansett hvilken terrassedør du velger er det et par spørsmål du bør stille deg selv, slik du velger en dør med riktige egenskaper.

- Du bør tenke godt over om terrassedøren skal brukes som en ekstra ytterdør. I så fall trenger du en dør med utvendig sylinderlås, slik at døren kan låses opp og igjen både ute og inne, forklarere Arne Martin. 
Skyvedør_terrasse.jpg
Skyvedør ut til terrassen med låsesylinder både på utsiden og innsiden, slik at terrassedøren kan brukes som ekstra inngangsdør. Foto: NorDan.

Balkongdør med eller uten brems?

Noe av det NorDan får mest spørsmål om når det gjelder balkongdører handler om brems. 

- Brems vil si at du kan låse døren i valgfri åpning, slik den for eksempel ikke blåses igjen av vinden. Det som er viktig å vite er at dersom du bestiller en balkongdør med brems vil den ikke kunne åpnes mer enn 90 grader, sier Arne Martin. 

På grunn av dette ser NorDan at stadig flere velger balkongdører som fungerer som vanlige dører. 

- De fleste balkongdører er laget sånn at man må åpne håndtaket for å åpne døren, så lukke for å stenge den igjen. Det kan være tungvint i lengden. Derfor er nok den nye modellen blitt stadig mer populær blant dem som kjøper balkongdører, forklarer Arne Martin. 

Les også: Slik skaper du en helhet i hjemmet med innerdører

Terrassedør i tre eller aluminium?

Balkongdører og skyvedører leveres i både tre og aluminiumsbelagt tre, men skal du ha en foldedør kommer den utelukkende i hel aluminium. Aluminium er noe dyrere enn tre, men Arne Martin ser at det likevel er klart flest som velger balkongdører og skyvedører i aluminiumsbelagt tre, og sier det er flere grunner til dette. 

 - Dersom du ikke er glad i å male vindu så anbefaler jeg å kjøpe aluminiumsbelagt terrassedør. Dette gjelder også om du skal ha ulik farge ute og inne. Skal du male med to ulike farger vil du komme opp i samme pris som en aluminiumsdør, sier han. 

Les også: Tips og råd til deg som ønsker overbygd terrasse

Aluminiumsbelagte balkongdører og skyvedører har 30 års garanti mot sopp og råte, noe som er 10 år mer enn terrassedører i tre, og har en stor fordel sett opp mot dagens trendfarger. 

- Veldig mange velger nå terrassedører i mørke farger, gjerne sort eller koksgrå. Mørke farger på tredører vil lettere falme og vil kreve mer vedlikehold enn lysere farger, forklarer Arne Martin. 

Ønsker du flere tips og råd til byggeprosessen? På VestlandsHus-bloggen finner du blant annet tips til

... og mye, mye mer.

terrassedør_aluminium.jpg
Vedlikeholdsfri foldedør i aluminium. Foto: NorDan.