Årets Farge 2021: Slik bruker du den nye trendfargen

13.04.2021
Årets Farge fra Fargerike ble til av savnet etter gode klemmer, sosialisering som står på vent og reiser vi ikke får gjennomført på grunn av covid-19. Trygge og vakre Himmelkyss er Årets Farge 2021.
- Vi innreder mer med mykere elementer nå, som tekstiler og tapeter, og har gått noe bort fra det strømlinjeformede og moderne. Dette gjør at rosatonen passer mer inn i hjemmene og sonene vi skaper, forklarer Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Årets Farge har fått navnet Himmelkyss og refererer til døgnets to tidspunkt hvor himmelen farges rosa: Øyeblikket rett før solen står opp, og når solen forsvinner bak horisonten. 

- Tiden vi lever i, med en verdensomspennende pandemi, har gjort at vi trenger mer av det som føles trygt og vakkert i vår hverdag. Under en felles himmel deler vi følelsen av å være omsluttet av noe uendelig vakkert og trygt, forteller Tale, når hun skal forklare hvor ideen til fargen kommer fra.

Les også: 7 fargetips fra en fargeekspert

Himmelkyss2.jpg
Himmelkyss oppleves forskjellig ut i fra omgivelsene rundt, både når det gjelder lys og interiør du har sammen med fargen. Glansgraden overflaten har spiller også en rolle. Foto: Fargerike


Årets Farge er rosa, men «ingen maler rosa på veggene»

Sist en rosafarge ble kåret til Årets Farge var i 2016. Da fikk Tale tilbakemeldinger på at «Ingen maler rosa på veggene!». Fargen ble likevel populær, og nå tror Tale det norske folk er klare for en ny runde med rosa, men denne gang i en mer dus variant. 

- Vi velger i større grad mykere nyanser som er mer kulørsterke enn helt grå. Grønnfargen Timian og Elvesand med sin gultone, er gode eksempler på slike farger som har blitt veldig populære, forklarer Tale.

Les også: Årets Farge 2020: Slik bruker du den

Himmelkyss stue.jpg
Himmelkyss oppleves som en varm og delikat farge som gir en lun stemning på for eksempel stua. Foto: Fargerike

Hva harmonerer med Årets Farge?

Den duse rosatonen harmonerer godt med et hav av fargekombinasjoner. Fargerike har utarbeidet et helt nytt fargekart til Årets Farge. Fargepaletten består av 9 farger som harmonerer godt sammen: 

  • Aurora
  • Ekvator
  • Fata Morgana 
  • 1001 Natt
  • Tropisk Natt
  • F.B. Hvit
  • Vakker Natt
  • Dolce Far Niente


Himmelkyss kan kombineres med ton-i-ton-nyanser eller mer fargesterke elementer. 

- Årets Farge passer også veldig godt til alle typer treverk. Den er blant annet veldig fin til «vanskelige gulv» som for eksempel fargen kirsebær, forklarer Tale. 

Sorte og hvite detaljer, som lenge har vært en stor trend, harmonerer også fint til Himmelkyss, samt treinteriør, som vi ser stadig mer av, ifølge fargeeksperten. 

Les også: Hvitt er ikke bare hvitt - hvordan velge riktig hvitfarge?

Himmelkyss moodboard.jpg
Himmelkyss sammen med Tropisk natt og Aurora. Foto: Fargerike.

I hvilke rom passer Årets Farge?

På spørsmål om hvilke rom som er ideelle til den nye fargen mener Tale dette må være opp til hver enkelt. 

- Det har tradisjonelt vært slik at mange velger blått på soverommet, og grønt i oppholdsrom, men vi ser også at folk bruker Himmelkyss i alle typer rom. Det kommer helt an på hva man selv tenker er «sitt jeg», sier Tale.  

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her kan du se nærmere på VestlandsHus sine 5 nye husmodeller!