Årets farge 2022: En liten dråpe sollys

17.01.2022
Årets farge 2022 fra Fargerike er gulfargen Stråleblink som skal få oss til å se fremover mot lysere tider.
- Stråleblink er en hyllest til det vakre, livgivende lyset som får oss til å virkelig leve, sier Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Etter nok et annerledes år skal Stråleblink vise veien fremover mot muligheten til å endelig kunne tilbringe tid sammen igjen, omringet av lys, glede og strålende solskinn. 

- Gult er en farge som tar bort mismotet og gjør oss klare for en ny start, forklarer Tale. 

Gule vegger kan være både moderne og klassiske

Man kan fort tenke at gul er en farge som gjør mye ut av seg, og som man bør bruke andre dempede nyanser sammen med. Men Tale mener heller det stikk motsatte. 

- En varm gulfarge åpner opp rommet og utstråler en eleganse. Fargen er både klassisk og moderne, alt etter hvilke andre materialer du kombinerer den med, sier hun, og legger til. 
- Stråleblink skaper et lunt bakteppe som gir gode muligheter til å kunne leke seg med farger og kontraster på interiør og møbler.  
Årets farge stråleblink_moodboard.jpg
To ulike moodboards som er satt sammen med utgangspunkt i Årets farge Stråleblink.


Gult og gull går hånd i hånd og har en spesiell egenskap som smitter over på alt den «rører ved». 

- Gult gir varme til alt fargen berører. Den er som en liten dråpe sollys som gjør det hvite mindre hardt og det sorte lunere. Fargene blir rett og slett litt mildere stemt når man tilfører litt gult, sier Tale. 

Les også: Hvit er ikke bare hvit - Slik velger du!

Nytt fargekart med ulike nyanser av gul

I forbindelse med kåring av årets farge 2022, har de laget et helt nytt fargekart med 12 farger i ulike gultoner som gir spenning, samtidig som roen bevares. 

- Det nye fargekartet er en hyllest til det vakre, livgivende lyset som får oss til å løfte hodet. Gule omgivelser bidrar til å skape en tilstedeværelse hvor det er godt å være, og gir drahjelp til å skape det lune hjemmet vi ønsker oss, forklarer Tale. 

I år er det tiende året at Fargerike kårer Årets farge. I 2021 var det rosafargen “Himmelkyss” som ble valgt, og året før “Elvesand”. 

Les også: 

Årets farge 2021: Ingen maler rosa på veggene, eller?

Slik bruker du årets farge 2020


Fargekart Årets farge 2022.jpg
Nytt fargekart fra Fargerike med 12 ulike nyanser.


Prøv gule vegger som går ton-i-ton

Tale tipser om å velge farger som går ton-i-ton om du ønsker å fylle hverdagen med mer gulfarge, og alt det innebærer. 

- Tar du utgangspunkt i for eksempel Stråleblink på stua, kan du sette den i kontrast med andre gule nyanser ved å bruke fargelæren ton-i-ton, altså å bruke ulike toner av den valgte gulfargen, forklarer hun. 

To eksempler på dette ser du på bildene under. På bildet til venstre er det skapt tilhørighet mellom rommene ved å bruke en mørkere og rundere gultone kalt Humle på døren inn til stuen, og Stråleblink på stueveggene. Du ser også hvor fint veggfargen Stråleblink passer til hvite dørkarmer og lister. 

På bildet til høyre er det gjort det samme, bare med fargen Solgangsbris på veggene og Humle på døren. 


Årets farge ton-i-ton.jpg
Gule nyanser som går ton-i-ton gir en harmonisk sammenheng i hjemmet.

Skal du velge farge til hjemmet ditt? Her får du flere ekspertråd fra Tale: 

7 tips fra en fargeekspert: - Ikke hør på venninna di!