Slik velger du riktig trapp til huset

15.09.2021
En trapp er boligens største møbel og har lang levetid. Slik velger du en trapp du vil være fornøyd med år etter år.

Når man skal bygge hus er det mange som legger mye tid og energi i å finne det perfekte badet eller kjøkkenet, men når det gjelder trappa er det mange som ikke helt vet hvilke muligheter som finnes. 

- En trapp innendørs er for mange bare et nødvendig element i et hjem med flere etasjer, et produkt en ikke har et spesielt forhold til. Men det er jo ikke ofte man bytter trapp, så dette er absolutt noe flere burde bruke mer tid på å sette seg inn i, forklarer Sofie Jørdre Tveit i Stryntrappa

La trappa gjenspeile stilen din

I tillegg til å være funksjonell og sikker, bør en trapp også stå i stil til resten av huset. Men hvordan får man til det?

- Trappa er husets største møbel, så man bør prøve å la den bli en forlengelse av boligens interiør og arkitektur. Vi anbefaler folk å tenke tidløshet framfor trender. Det viktigste er at trappa står i stil med din egen smak og at den er i et materiale som varer, forklarer Sofie. 

Åpen eller lukket trapp i eik, ask eller furu?

For selv om trappa ikke alltid får så mye oppmerksomhet, brukes den flittig og utsettes for mye slitasje. Derfor er det lurt å være klar over egenskapene til de ulike tresortene som trapper produseres i. 

- Furu, eik og ask er vanlige tresorter når det gjelder trapper. Eik og ask er hardere tresorter enn furu og vil dermed holde seg lenger og være mer bestandig mot skader, forklarer Sofie, som legger til at Stryntrappa selger desidert mest av trapper i eik.

Et annet viktig moment du må tenke over er om trappa skal være åpen eller lukket.

- En åpen trapp gir ofte rommet et luftigere preg, men velger du en lukket trapp har du større muligheter til å bruke arealet under trappa til for eksempel oppbevaring eller kontorplass, forklarer Sofie. 

Les mer: Slik utnytter du arealet under trappa

Arealet undet trapp.jpg
Foto: Stryntrappa.

Skal trappa være samme farge som gulvet?

Når tresort er valgt, er det fortsatt mange valgmuligheter når en ny trapp skal plukkes ut. Som for eksempel hvilken farge og finish trappa skal ha.  

- Enkelte ønsker et harmonisk interiør, mens andre ønsker å bryte med kontraster. Noen vil at fargen på spesielt trinnene skal være så lik som mulig gulvet, sier Sofie. 

Hun følger nøye med på trendbildet og har merket seg at mange gjerne kombinerer lyst og mørkt. 

- Det går mye i eik med hvit glasur, gjerne kombinert med malte detaljer i mørk grå og svart. 

Les også: Dette må du tenke på tidlig i byggeprosessen

Stryntrappa - saksa.huset.jpg
@saksa.huset på Instagram har valgt trappetrinn i samme lyse farge som gulvet, men brukt svarte detaljer som gjør at trappa kommer mer frem og blir et tydelig møbel i huset. Foto: @saksa.huset

Belysning i trapp

Blant bestselgerne til Stryntrappa finner vi modellen Foss som er en minimalistisk trapp i skandinavisk stil med glassgelender. 

I tillegg ser de ansatte hos trappeprodusenten at også stadig flere nå velger innfelt belysning i underkant av trappetrinnene. 

Les også: Hva bør du velge: parkett eller laminat?

Stryntrappa.jpg
Ved å bruke en annen farge på trinnene enn resten av trappa vil du få et annet uttrykk. Foto: Stryntrappa.

Hva koster en trapp?

De fleste som bygger hus via en husleverandør vil ha en trapp inkludert i den totale prisen, men det er som regel alltid rom for å gjøre endringer, så lenge man gjør det tidlig nok i prosessen. 

Uansett hva du foretrekker, er Sofie sitt beste tips å ta gode og gjennomtenkte valg. 

- Det viktigste er, som tidligere nevnt, ikke å følge trendbildet, men å finne noe som står i stil til resten av boligen din. Da får du en drømmetrapp som du vil være fornøyd med år etter år. 

Se våre 5 nye husmodeller eller last ned vår nye huskatalog for mer inspirasjon til boligdrømmen!