Hvordan finne drømmehjemmet?

04.07.2024
Mange velger bort drømmehuset uten å vite det.

Syns du også det er mye å ta hensyn til når du skal finne drømmehjemmet? For mange er det å bygge nytt hus en prosess som har levd i tankene og drømmene i lang tid, før de setter i gang med den konkrete jobben det er å planlegge og bygge drømmehjemmet. 

Det er lett å henge seg opp i enkelte detaljer som hvilke typer fliser du ønsker på badet, eller hvilken stil huset skal ha utvendig, men det viktigste er å få en overordnet plan på plass, før disse tankene tar for mye av tiden din. 

Men sånn helt konkret, hvor bør du egentlig begynne?

Slik bør du starte med å planlegge nytt hus

- Vi ser at mange som skal bygge hus faktisk velger bort noe som kunne vært drømmehjemmet deres, fordi det ikke ser ut akkurat slik som de ønsker utvendig, forklarer Maria Gauffin, markedssjef i VestlandsHus. 

De aller fleste starter nettopp med å finne et hus de liker utseende på, men prosessen kan bli mye bedre om du starter i en annen ende. Det aller første du bør gjøre er nemlig å finne ut hvor mye dere har å bruke på husbyggingen og hvilke behov dere har. Her er det viktig å prøve å være så konkret som mulig. 

  • Hva er budsjettet?

Det første du må avklare er hva budsjettet ditt er. Budsjettet vil legge føringer for både muligheter og begrensninger. 

  • Hva dere ha?

Vær så konkret som mulig. Eksempel kan være at dere ha 3 soverom, mulighet til å jobbe hjemmefra, eller en stor sportsbod til alt fritidsutstyret. 

  • Hva ønsker dere? 

Er dere veldig glad i å lage mat sammen, kan det være dere ønsker dere en stor kjøkkenøy. Eller kanskje gjør tidsklemma at all trening må foregå innenfor husets fire vegger, slik at det hadde vært praktisk med et treningsrom?

  • Hvilken stil liker dere?

Finn gjerne bilder av hus hvor dere liker den utvendige stilen, slik dere har noe å vise til VestlandsHus-forhandleren dere samarbeider med. Om dere finner et hus som har flyten og rommene dere ønsker, kan husets uttrykk i de aller fleste tilfeller enkelt tilpasses deres stil.  

- Behovene er viktigere enn hvordan huset ser ut, derfor ønsker vi at de som står helt i startgropa og vet de skal bygge hus starter nettopp her, forklarer Maria, og legger til: 

- Dersom du kan legge frem en skisse på hva dere trenger og hvilken flyt dere ønsker i huset, så kan stilen på huset enkelt tilpasses. 

Trenger du litt tips til å få tankene til å rulle? Her er det som ofte står øverst på ønskelisten til husbyggere.

Drømmehjemmet-1125x560.jpg

Budsjett har mye å si, men ikke alt

Det første punktet på lista over er et veldig viktig punkt som det i iveren av mange spennende hus og løsninger kan være lett å miste synet av. 

Det er snakk om store summer når det kommer til husbygging, og det er fort gjort å gjøre valg som plutselig gjør at resultatet blir dyrere enn først tenkt. 

- Det er lett å bli revet med, men det er viktig å holde seg til budsjettet som er satt. Du må gjerne se på større hus som er utenfor ditt budsjett og bruke dem som inspirasjon. Det er mye vi kan gjøre innen alle typer budsjett, forklarer Maria. 

Det meste kan endres

I VestlandsHus har vi katalogen full av husmodeller med ulike planløsninger og forskjellige uttrykk. Men det er viktig å huske på at dette bare er et utgangspunkt. 

- Det er mye som kan gjøres både når det kommer til innvendig planløsning og utvendige tilpasninger av hus. Vi har dyktige arkitekter som kan hjelpe deg å gjøre tilpasninger slik at de får det huset du drømmer om, sier Maria. 

Her kan du se et par eksempler på fasadeendringer: