Kranselag - hva er det?

12.06.2023
Hørt om kranselag før? Ikke? Slik kan du markere en viktig milepæl for ditt nye hjem med et tradisjonsrikt kranselag.

Å bygge et nytt hus er en spennende prosess, og det er mange tradisjoner knyttet til ulike stadier av byggingen. En av disse tradisjonene er kranselaget, et begrep som ikke så mange er så kjent med. 

Hva er et kranselag?

Kranselaget er en gammel norsk tradisjon som var mye mer vanlig før i tiden enn den er i dag. Et kranselag markerer at takkonstruksjonen på et nybygg er ferdig montert og at huset har nådd sitt høyeste punkt og er tett. 

Tradisjonelt sett er dette en feiring som involverer både håndverkere og huseiere, og som gir en anledning til å takke alle som har vært involvert i byggeprosessen så langt. 

I tillegg til å være en sosial begivenhet, har kranselaget også en symbolsk betydning. Det markerer en ny fase i byggeprosjekt og er en anledning til å se frem til den dagen man kan flytte inn i sitt nye hus.

Hvordan arrangere kranselag?

Tradisjonelt har kranselaget blitt feiret med en sammenkomst hvor alle som har vært involvert i byggeprosessen samles for å spise, drikke og feire sammen. Vanligvis er det huseierne som spanderer noe godt å spise og drikke på snekkerne, men noen ganger vil også arbeidsgiveren, som for eksempel en VestlandsHus-forhandler, stå for sammenkomsten. Selv om tradisjonene rundt kranselaget kan variere fra sted til sted, er det noen elementer som ofte går igjen:

  • En krans, ofte laget av granbar eller bjørkekvister, henges opp på takets høyeste punkt. Dette symboliserer at bygget har nådd sin maksimale høyde og er en viktig del av feiringen.
  • Før i tiden var det vanlig å heise det norske flagget på byggeplassen for å markere kranselaget. Dette for å symbolisere stolthet og glede over det nye hjemmet som er under oppføring.
  • Enkel mat og drikke serveres til de som har vært involvert i byggeprosessen. Dette kan være alt fra pizza til kake, eller mer avanserte retter, avhengig av hva huseieren ønsker å servere.
  • Huseieren kan holde en kort tale for å takke håndverkerne for deres innsats og ønske alle velkommen til det nye hjemmet.


Det er viktig å huske at kranselaget først og fremst er en anledning til å samles og feire sammen. Det er derfor ingen faste regler for hvordan feiringen skal foregå, og det viktigste er å skape en hyggelig atmosfære der alle involverte kan nyte en velfortjent pause og anerkjennelse for deres harde arbeid.

Kranselag i Ålesund

Et kranselag er ikke noe du som husbygger på noen måte arrangere, men det kan selvsagt være veldig hyggelig for de involverte. Det ble iallefall satt stor pris på kranselaget som ble arrangert for VestlandsHus-forhandler HT Bygg i Ålesund. Her fikk arbeiderne på byggeplassen servert marsipankake med bildet av huset de bygger og teksten «Tett tak», sammen med noen små flasker med ekstra motivasjon. 

- Dette er ikke så veldig ofte vi opplever kranselag nå for tiden, men vi syns det er veldig hyggelig når det skjer, sier Magne Brekke, salgssjef i HT Bygg.

Trenger du tips og råd til ditt boligprosjekt? 

VestlandsHus-Bladet.jpg
Her ser du den kundetilpassede versjonen av Bladet som er avbildet på kaken i toppen av artikkelen.