- I utgangspunktet er denne situasjonen ikke heldig for noen, kanskje med unntak av de store nordiske skogeierne og noen enkelte leverandører som skor seg på situasjonen. Både for boligkjøpere, forhandlere, grossistleddet og produktleverandører er dette uten tvil svært krevende, sier Magnus.
Både trevarer og stål har økt kraftig det siste året. I skrivende stund er prisen omtrent det dobbelte av hva normalen har vært her til lands. Årsaken er sammensatt.
- For det første er det en mangel på trevare fordi etterspørselen etter tre har økt i hele verden, både fordi det har blitt mer populært, men også fordi det er et bærekraftig materiale, forklarer Magnus.
Les også: Nyhet! Se våre 5 nye husmodeller i moderne og nordisk stil
Koronapandemien har også gjort at mange tilbringer mer tid hjemme, og for mange har det oppstått nye behov, som for eksempel for hjemmekontor. Men det er også en tredje faktor som virkelig har fått fart på prisøkningen:
- På toppen av det hele har Canada, som en av verdens største trelastprodusenter, hatt barkebilleangrep, noe som fører til at store volum av trevarer likevel ikke kan selges. Mange vil da kjøpe fra Norden som produserer materiale av ypperlig kvalitet, og har et utseende som er i særklasse. For å hjelpe det norske markedet med tilgang til trevarer er eksporten av trelast fra Norge redusert, forklarer Magnus.
Til tross for at prisen allerede har steget med nærmere 100 % for visse byggevarer, ser det ikke ut til å ha nådd toppen enda.
- Vi får stadig prisvarsler fra leverandører, så vi forventer at økningen vil fortsette en stund fremover. Dermed blir det vanskelig å si helt konkret hva dette vil utgjøre for kundene våre, sier Magnus.
Prisene på VestlandsHus sine boliger indekseres av byggekostnadsindeksen, men denne indeksen klarer ikke å fange opp den eksepsjonelle prisøkningen som vi nå ser.
- Dette resulterer derfor ofte i lavere inntjening for forhandlerne, samt høyere pris for kundene. Dette er ikke ønskelig for noen, forklarer Magnus.
Les også: Hyttefasade ga inspirasjon til nytt hus på fantastisk utsiktstomt
Det beste rådet Magnus har for forvirrede og usikre husbyggere er å sørge for en god og åpen dialog.
- Vi råder kunder til å snakke med sin forhandler og være åpne om sine bekymringer. Verken kunder eller forhandlere er tjent med uventet prisøkning etter at kontrakten er underskrevet. Vær så tydelig du kan, slik at du som kunde i samarbeid med din boligrådgiver kan legge en plan for å ikke overskride budsjett eller møte på uventede kostnader, råder Magnus.
Til tross for de økte prisene opplever VestlandsHus en økning i antall solgte og igangsatte boliger både i 2020 og 2021.
- Det er tydelig at det er mange som fremdeles ønsker å bygge hus. Det er nok flere faktorer som spiller inn her. Både den rekordlave renten, og den nye koronahverdagen med hjemmekontor – som også gjør at flere trenger mer plass og fleksible løsninger hjemme, kombinert med et ønske om forandring i hverdagen - har nok mye å si, mener Magnus.
Les også: Har du også en lang ønskeliste over ulike rom du vil ha? Bygg hus med fleksible rom
For de som sitter på gjerdet og lurer på hvor lang tid det vil ta før vi er tilbake til mer normale priser, har Magnus dette svaret:
- Det er spådd at prisøkningene fortsetter til godt ut i 2022. De vil nok holde seg høye en tid fremover, og det vi tidligere har sett på som et "normalnivå" vil nok stabilisere seg på et høyere nivå enn tidligere.
Er du på jakt etter drømmehuset? Her kan du laste ned vår gratis huskatalog!