Spilevegg: Slik kan du bruke spiler hjemme

25.11.2021
Ikke bare er spilevegger estetisk fine å se på, spiler er også et smart interiør med gode egenskaper for hjemmet ditt.

Spilevegger er populært som aldri før. Vi bruker dem i gangen, så vel som på stua og soverommet. Både vegger, tak og interiør kler vi med spiler.

Liker du også denne trenden, men lurer litt på hvor du skal starte? Her får du noen gode tips og råd på veien!

Spilevegg som kontrastvegg

Det aller mest vanlige er nok å bruke spiler på veggen. Enten en hel vegg, eller deler av en vegg. Du kan både kjøpe spilene én og én og montere selv, eller du kan kjøpe ferdige spileplater. Sistnevnte er naturlig nok mer tidsbesparende og kan gjøre monteringsjobben unna i en fei!

Spilevegg bak TV.jpg
Spilevegg bak tv-en hjelper også til med å skjule ledninger.


Spiler brukes ofte som erstatning for, eller i tillegg til, en kontrastvegg. Ved å sette opp spiler på en vegg, tilfører du rommet en lun følelse. Det er noe beroligende med å ta naturelementer inn i hjemmet og bruke det som et dekorelement. 

Ved å bruke spiler på deler av en vegg kan du lage dekorative soner, slik det er gjort i gangen på bildet under.

Spilevegg i gangen.jpg
Foto: Maria Mostrøm GulbrandsenLes også: Slik velger du farger til stua og andre rom i hjemmet ditt


Kan man ha spilevegg på badet?

Bruken av trespiler har også funnet sin vei til badet. Den berømte spafølelsen er noe mange ønsker på sitt baderom, og da er spiler og andre elementer i tremateriale et godt valg. 

Men det er viktig å huske at dersom du skal bruke spiler på badet, skal de plasseres utenfor våtsonen. Ofte er taket et godt sted å plassere spiler på et bad. 

Spiletak på bad.jpg
Foto: Flisekompaniet


Les også: Slik får du spafølelsen på badet 


Bruk spiler i taket og lag eksklusiv spilehimling

På samme måte som vi bruker spiler på veggene, har trenden med spiler i taket også spredt seg i stor fart. 

Det mest vanlige er å bruke spiler i eik, noe som gir et eksklusivt uttrykk. Du får både kjøpt spiler i 100 % eik og mdf-spiler med eik-utførelse, som naturlig nok ligger noe lavere i pris. Om du ikke har noe imot kvister kan du også få spiler av gran.  

Spilehimling_spiler i tak.jpg
Foto: Beate Stavdal Riise


Både spiler på vegger og i tak kan ha god effekt på akustikken i et rom. Moderne husmodeller med store vindusflater og gipsvegger, åpne rom og ekstra takhøyde gjør ofte at mange velger å gjøre lyddempende tiltak for å unngå romklang.

Slogen spiletak.jpg
På illustrasjonene av denne kundetilpassede versjonen av Slogen er det lagt inn spilehimling.


Bruker du spiler på vegger og/eller tak vil du få et lydabsorberende materiale i rommet som vil hjelpe med å dempe den harde akustikken som kan oppstå i moderne hjem. Dette gjelder spesielt ved bruk i soner oppholder seg, som for eksempel ved spisebordet, eller ved lekekroken på stua.

Som en tommelfingerregel kan man si at dersom du har et hus med store vegg- og vindusflater, samt åpne rom, bør du ta utfordringer rundt akustikken med som en del av planleggingen av boligen. 

FÅ FLERE TIPS: Slik kan du få bedre akustikk hjemme

Spiletak i trapp.jpg
Spiletak i trappen er både dekorativt og et godt tiltak for bedre akustikk.


Spiler som designelement

Søker du på nett eller Pinterest finner du et flust av DIY-prosjekt relatert til spiler. Alt fra blomsterpotter til benker, bord og romdelere. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser!

På VestlandsHus sin Pinterest-konto har vi samlet mange eksempler på bruk av spiler

På illustrasjonene av denne kundetilpassede versjonen av husmodellen Aksla er det spiler på peisen! Sjekk ut denne og mange andre spennende husmodeller ved å laste ned huskatalogen vår!

Spiler på peis.jpg
Husmodellen Aksla fra VestlandsHus.