6 fordeler med å bygge nytt hus vs. å pusse opp

01.11.2023
Usikker på om dere skal bygge nytt hus eller gå for oppussing av et eksisterende hus? Her får du 6 gode grunner til å bygge nytt neste gang du skal bytte bolig.

Spørsmålet om å bygge nytt hus eller å pusse opp er nok et godt diskutert tema hos mange.

På den ene siden frister tanken på et splitter nytt hjem, tilpasset dine personlige ønsker og behov. På den andre siden er alternativet å puste nytt liv i en eldre bolig, kanskje en noe kortere tidshorisont før innflytting og muligheten for å gjøre litt etter litt og fordele kostnadene over en lengre periode. 

Men hvilket valg gir mest verdi på lang sikt? 

La oss se på de viktigste fordelene som gjør at mange velger å bygge nytt hus, slik at du lettere kan ta en avgjørelse på hva som er best for deg og din familie.  

1. Tryggheten med nybygde hus

Når du bygger et nytt hus er du mindre utsatt for uforutsette utgifter som fort kan dukke opp ved oppussing av en eldre bolig. 

Ved å bygge en ny bolig vil du ha god kostnadskontroll helt fra start. Dette gjør det enklere å forutse kostnader og tidsbruk. I eldre boliger som skal pusses opp kan det ofte dukke opp uventede utfordringer og skjulte skader som gjør jobben mer omfattende, og ofte dyrere, enn først antatt. 

Med et nybygg har du en fast pris å forholde deg til, og du slipper å bekymre deg for hva som skjuler seg inne i veggene. 

2. Nybygg-garanti

Og mens vi er inne på temaet «trygghet» kan vi legge til at nybygde hus har fem års garanti som gjelder fra overtakelse. I denne perioden er det utbygger som er ansvarlig for å utbedre eventuelle feil eller mangler. 

Her kan du lese mer om hvorfor Karita og Odd Arild valgte å bygge nytt hus.

3. Et mer energieffektivt hus

En av de store fordelene med å bygge nytt hus er at du vil få et hjem med god  energieffektivitet. Noe du vil dra nytte av i form av lavere energi- og driftskostnader i årene som kommer. 

Her kan du lese mer om hvordan du bygger et energieffektivt hus.

Ved å bygge en ny bolig vil du enklere få implementert moderne og energibesparende tiltak som topp-isolerte vegger, energieffektive vinduer, effektive og lønnsomme oppvarmingskilder og smarthjem-teknologi som kan hjelpe deg å holde strømregningen nede

I tillegg vil det være enklere å få på plass et moderne ventilasjonssystem som vil gi et betydelig bedre inneklima. 

Ved å bygge nytt hus har du muligheten til å skape et hjem som ikke bare er skreddersydd for dine behov, men også er skånsomt mot både miljøet og lommeboken på lang sikt.

Du kan også velge å bygge et svanemerket hus, noe som i tillegg til alle de nevnte fordelene også kan søke om grønne lån eller lån fra Husbanken

Les mer: Hvordan bygge et svanemerket hus?

4. Mindre vedlikehold med nybygde hus

Naturlig nok er det mindre vedlikehold med et helt nytt hus de første årene, enn med et oppussingsobjekt. Men velger du å bygge en helt ny bolig, vil du i tillegg ha store muligheter til å tilpasse alt fra materialer og uteområder slik at det kan bli mer vedlikeholdsvennlig, også utover de første årene etter at boligen er ferdig bygget. 

Dette var viktig for Monika og Jan Helge som bygget en ny, moderne funkisbolig på Bømlo. Her kan du lese mer om hvordan de gikk frem for å bygge et så vedlikeholdsvennlig hus som mulig.  

5. Spesialtilpasset planløsning

En annen type tilpasning, som nybygde hus gir større rom for, er planløsningen. Her kan du i stor grad planlegge romfordelingen som du ønsker og spesialtilpasse planløsningen til familiehverdagen og deres ønsker. 

Til sammenligning vil den opprinnelige planløsningen til en eldre bolig i større grad legge føringer for hvilke endringer dere kan gjøre. 

Mange velger også å se langt frem i tid og legge til rette for livsløpsstandard når de først bygger nytt hus. Da legges alle hovedfunksjonene til inngangsplanet, og det legges til rette for at man kan bo der med rullestol, slik at man i større grad kan bo hjemme lenger. 

6. Økonomiske fordeler

Alle som bygger eller kjøper bolig må betale dokumentavgift. Dette er et gebyr som går til staten for å overføre eiendomsretten. 

Kjøper du en brukt bolig er dokumentavgiften på 2,5 prosent av hele kjøpesummen. Bygger du derimot en ny bolig, betaler du 2,5 prosent av verdien på eiendommen. 

Det er også lettere å legge til rette for en utleieleilighet, noe som kan være et godt tilskudd for å finansiere drømmehjemmet. 

Her kan du lese mer om hva det å bygge hus med utleie kan ha å si for boliglånet. 


Ønsker du å komme i kontakt med en boligleverandør som kan hjelpe deg å skape din drømmebolig? Her finner du din nærmeste
VestlandsHus-forhandler

På jakt etter flere tips og råd i planleggingsprosessen?