Hvorfor dugger vinduene mine?

02.05.2023
Dugg kan oppstå på både innsiden og utsiden av vinduene dine, men hvorfor skjer det? Og hva bør du gjøre dersom du har vinduer som dugger?

La oss være ærlige: Dugg på vinduet er irriterende. Når du står opp om morgenen og titter ut for å se hvilket vær du kan vente deg, har du lyst til å se klart, ikke gjennom et slør av uskarphet. 

Men visste du at dugg på vinduene kan være både bra og dårlig, alt etter hvilken side av vinduet duggen befinner seg på? 

Dugg på utsiden av vinduer - et godt tegn

La oss starte med det positive først, nemlig dugg på utsiden av vinduene. Dette er noe som mange med nyere vindu opplever. 

Dugg oppstår der hvor glasset er utsatt for det som kalles himmelstråling. Dette er den spredte og mer diffuse strålingen fra solen som blant annet kommer gjennom skyer, og er noe annet enn direkte solstråling. Det er himmelstrålingen som moderne hus, hvor vinduene ikke har noe form for overbygg, er spesielt utsatt for.

Dugg på utsiden av vinduene oppstår ofte etter kalde netter med høy luftfuktighet. Nyere vinduer er rett og slett så godt isolerte at de ikke slipper gjennom nok varme til at vinduets ytterste lag med glass klarer å holde duggen unna. 

Utvendig dugg er generelt et tegn på at vinduene dine er godt isolerte og at de gjør en god jobb med å holde varmen inne i huset. Dette bidrar igjen til et behagelig inneklima og lavere energiforbruk, noe som er viktig for både helsen og lommeboken.

Det er også viktig å vite at selv om duggen kan være irriterende, er det på ingen måte skadelig for vinduet eller huset ditt. 

Les også: Lyst på overbygd terrasse? Dette må du tenke på!

Glass med antidugg

Ønsker du likevel å gjøre noe for å redusere faren for dugg på utsiden av vinduene, finnes det noen tiltak som kan iverksettes. 

Husker du at overbygg ble nevnt tidligere i artikkelen? Eller rettere sagt, mangelen på overbygg? Overbygg hjelper vinduene med å holde høyere temperatur, noe som igjen gjør at de ikke dugger like mye. Nå er det ikke bare-bare å legge til overbygg på vinduer, men mange typer solskjerming eller for eksempel beplantning vil gjøre samme nytten. 

Skal du gå til innkjøp av vinduer til et nytt hus eller et rehabiliteringsprosjekt kan du kjøpe antidugg-glass. Dette er vindu som har et belegg som hjelper det ytterste glasset med å holde en høyere temperatur, slik at vinduene ikke dugger. 

Les også: Få ekspertens tips til valg av terrassedør

Vindu som dugger på innsiden

Dugg på innsiden av vinduene skjer når fuktig luft kommer i kontakt med den kalde overflaten til vinduet. Den fuktige luften avkjøles og kondenserer, noe som skaper dugg. Dette er et vanlig fenomen, spesielt i land som Norge hvor vi deler av året har et kaldere klima. 

Dersom du opplever dugg på innsiden av vinduene dine, kan det være en indikasjon på at det er for mye fuktighet i huset. Dette gir ikke bare irriterende dugg på vinduene, men kan også være tegn på at inneklimaet i huset ditt ikke er helt optimalt. 

For å redusere dugging av vinduer og forbedre inneklimaet, er det flere tiltak du kan iverksette.  

Mindre dugg med riktig ventilasjon og oppvarming

Dette vil bidra til å fjerne fuktighet fra luften og redusere risikoen for kondens på vinduene. Du kan forbedre ventilasjonen ved å installere et balansert ventilasjonssystem, eller ved å åpne vinduer og dører regelmessig for å slippe inn frisk luft.

Les mer: Ventilasjon i nybygde hus - 4 ting du bør sjekke 

Riktig oppvarming av boligen er også viktig for å holde fuktigheten i sjakk. Sørg for at temperaturen inne er stabil og at varmekilder er plassert slik at de bidrar til jevn oppvarming av rommet.

Bad og kjøkken er typiske rom hvor du kan oppleve gjentakende dugging. Her er det viktig å la viften stå på under og etter bruk for å hjelpe fuktigheten ut av rommet. 

Sørg for god isolasjon av huset

Er du i planleggingsfasen og vil sørge for å unngå dugging på innsiden av vinduene i ditt nye hus eller rehabiliteringsprosjekt, er det også tiltak som kan iverksettes under bygging. 

Blant annet vil god isolasjon bidra til å holde huset varmt og redusere temperaturforskjellene mellom innsiden og utsiden av vinduene. Noe som igjen kan redusere risikoen for dugging.

Trefiberisolasjon har høy isolasjonsevne og fungerer som et varmebatteri som lades opp og avgir varme over tid. Dette vil gi boligen din stabil temperatur, selv med store temperatursvingninger utendørs. 

Her kan du lese mer om dette og 6 andre gode grunner til å velge trefiberisolasjon

Drømmer du også om å bygge nytt hus? Last ned VestlandsHus sin nye huskatalog med 6 nye nordiske husmodeller og la deg inspirere!