Slik kan ELKO hjelpe deg med effektiv strømsparing

06.06.2023
Med disse smarte enhetene kan du ta strømsparingen i boligen din til et nytt nivå.

Fra å være noe vi ikke tenkte så altfor mye på, har strøm nå blitt et samtaleemne i de fleste hjem. Men det å spare strøm er ikke så enkelt når «Familien AS» skal gå rundt og du har klær som må vaskes og mat som må lages. 

Men det finnes heldigvis råd! VestlandsHus sin samarbeidspartner ELKO har en rekke innovative løsninger som kan bidra til at du får et smartere hjem hvor du kan styre strømforbruket ditt og kutte strømkostnadene. 

Hva er et smart hjem?

Du kan få et smart hjem ved å bytte ut tradisjonelle produkter som stikkontakter, lysbrytere og termostater til smarte versjoner som både kan kobles sammen og kobles til nettet. 

Ved å koble disse produktene sammen vil de gi deg større verdi enn de kan gjøre på egen hånd. Kobler du de i tillegg til nettet kan du styre funksjoner i hjemmet ditt, som lys, varmekabler og ovner fra en app på telefonen. 

Med ELKO sine smarte løsninger kan du styre både hjemmet og strømforbruket ditt på en unik måte med alt fra enkle stikkontakter og lysbrytere til mer avanserte enheter som SmartTag. En SmartTag festes på toppen av hovedsikringen din og er den som gir deg kontroll og innsikt i strømforbruket ditt rett i appen på telefonen din. 

Kontroller strømforbruket ditt 

Med SmartTag får du ikke bare oversikt over strømforbruket ditt, du kan også kontrollere det ved å sette opp automasjoner. Enheten hjelper deg rett og slett med å spare strøm når prisene er høye, og bruke strøm når prisene er lave. 

Du kan for eksempel sette opp automasjoner som sier at dersom det totale strømforbruket ditt når et visst nivå, skal varmekablene dine skru seg av i noen timer. På denne måten kan du i større grad unngå forbrukstopper som gjør at du må betale mer for nettleien. 

Varm opp varmtvannsberederen når strømprisen er lav

Ifølge ELKO utgjør oppvarming av varmtvann hele 75 % av strømutgiftene i en bolig. 

Strømprisene er ofte høyest om morgenen og ettermiddagen, da «alle» enten gjør seg klar til en ny hverdag, eller kommer hjem og skal lage middag etter en lang dag på skole og jobb. For en familie er det ikke enkelt å unngå å bruke strøm rundt disse tidene, men det er likevel noen grep du kan gjøre. 

Ved å bruke SmartRele puck kan du styre varmtvannsberederen slik at vannet varmes opp når strømprisene er lavest. Du kan også sørge for at oppvarmingen skjer til tider på døgnet hvor du ikke bruker mye strøm til andre oppgaver, slik at du slipper å måtte betale mer nettleie.

Elko-smarttag-smartrele-puck.jpg
Slik ser Elko sin SmartTag og SmartRele puck ut.

Smarte automasjoner for bedre strømsparing

I tillegg til SmartTag og SmartRele puck finnes det en rekke komponenter som kan gjøre hverdagen og strømsparingen din enklere. 

For eksempel kan dør- og vindussensorer snakke med SmartPlugg eller SmartStikk koblet til panelovner, slik at ovnene skrur seg automatisk av dersom dører eller vindu åpnes. 

Ved å bruke temperatur- og fuktsensorer kan du få vite den faktisk temperaturen i rommet, senke temperaturen på gitte tider av døgnet, eller når dere er bortreist, og skru av varmen dersom den går over en angitt temperatur. 

Strømsparing koblet opp mot Nord Pool

Både SmartTag, SmartRele puck og andre smarte enheter kan styres direkte fra en app på din telefon. Her får du også alle strømprisene fra Nord Pool integrert i appen når SmartTag er montert på hovedsikringen. 

Dette gjør at både du og de smarte enhetene dine kan overvåke strømprisene. På denne måten kan du stille inn enhetene slik at de justerer seg i takt med strømprisen. For eksempel kan du stille inn systemet slik at varmekablene skrur seg av når spotprisen blir høy. 

Du lager reglene og systemet tar seg av resten. På denne måten kan du bruke din egen energi på noe som er mer moro enn strømpriser. 

Innovative løsninger med moderne design

ELKO sine smarte enheter er ikke bare smarte, de er også fine å se på. Med stort fokus på design har de produkter som gjør at du kan velge et smart hjem, uten at det går på bekostning av stilen. 

I tillegg til den klassiske RS serien med brytere, stikkontakter og termostater, finner du designserien ELKO Plus. Her er det rene linjer og minimalistisk design som står i fokus, noe som passer like godt til moderne som klassiske hjem.

Elko-plus.jpg
ELKO Plus bryter, termostat og stikkontakter i matt sort.

Kan få Enova-støtte

Dersom du installerer ELKO sin smarte strømstyring kan du få støtte fra Enova. Dette gjelder for både bolig og fritidseiendom. 

Støtten dekker 35 % av utgiftene til utstyr- og installasjon (inntil 10.000 kr.), men stiller visse krav til utstyr og funksjon. Blant annet må systemet kunne motta prisinformasjon og styre strømforbruk (Nord Pool-integrasjon), installeres av elektriker, ha minimum 2 flyttbare laster (flyttbart strømforbruk), som for eksempel gulvvarme, varmtvannstank og elbillading. 

På jakt etter flere smarte løsninger til ditt drømmehjem? Her finner du mer inspirasjon: