Valg av innerdør: Slik skaper du en helhet i hjemmet

10.01.2022
Du er ikke alene om du syns det er vanskelig å velge innerdør. Her får du våre beste tips til hva du må tenke på.

Innerdører kommer i dag i mange varianter når det gjelder både overflater, farger og egenskaper, noe som gjør at mange blir stående og klø seg i hodet mens de scroller i vei på Pinterest og Instagram for inspirasjon.  

- Innerdører er en viktig del når du skal skape drømmeboligen din. Før var ikke innerdører noe folk tenkte mye over, men nå får stadig flere øynene opp for hva disse dørene har å si for helheten i en bolig, sier Melissa Hornsletten, distriktssjef for Swedoor i Norge.

Swedoor er VestlandsHus sin samarbeidspartner på både innerdører og ytterdører. 

Men hvordan finner man egentlig innerdører som passer inn i drømmehjemmet og skaper den berømte helheten som så mange snakker om? 

Les også: Dette må du tenke på når du skal velge ytterdør


Klassisk eller moderne innerdør?

Det første du bør gjøre når du skal bestemme deg for hvilke innerdører du skal gå for til boligen din, er å velge stil. 

- Swedoor skiller mellom moderne og klassiske innerdører, og har en rekke valg innen de ulike stilene, sier Melissa. 

Hun råder videre til å teste ulike kombinasjoner av farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsninger.

- Prøv deg litt frem og se om du finner et design som passer inn i det hjemme du ønsker å skape, råder Melissa. 
enkel innder og dobbeldør med glass.jpg
Slett innerdør med nøytral eller spenstig farge? Eller kanskje en mer tradisjonell dobbeldør passer bedre?


Innerdør i eik 

Som med så mye annet, er også kjøp av innerdører preget av trender. Akkurat nå selges det mye av dører i eik. 

- Det er et økt fokus på miljø og klima, noe som gjør at vi oftere velger tidløse innerdører. Vi ser at kundene er mer opptatt av kvalitet og hvor produktene kommer fra, enn å få tak i rimelige løsninger, forteller Melissa.  

Tre er et tidløst materiale som gir boligen et lunt preg og enkelt kan kombineres med andre materialer og farger. I tillegg til innerdører i eik, er det mange som velger både eikeparkett og eikespiler på vegg eller i tak for en gjennomført lun stil. 

Les også: Slik kan du bruke spilevegg og spiletak i din bolig


Svarte innerdører trender

Lenge har hvite dører vært standard i mange hus, men i tillegg til at mange nå velger eikedører, har svarte innerdører blitt en tydelig trend.

- Velger du svarte innerdører får dørene en mye mer fremtredende rolle, men du vil samtidig opprettholde et stilfullt uttrykk, forklarer Melissa. 

Hos Swedoor kan alle innerdører leveres i de fleste NCS-S koder (fargekoder), så om du ønsker å gå for en mer fargeglad dør, finnes det mange muligheter! Uansett om du velger en fargerik eller svart innerdør kan det være lurt å også bruke samme farge på karm.

- Mange velger samme farge på dør og karm. En annen vanlig variant er å velge  ton-i-ton-farger, forklarer Melissa. 

Les også: 7 tips fra en fargeekspert: Ikke hør på venninna di!

 

1125x560-Innerdør i eik og svart innerdør.jpg
Her ser du hvordan rommet endrer uttrykk med en hvit innerdør, en hvitpigmentert eikedør og en svart innerdør. Foto: Swedoor.

Glatt innerdør eller dør med fyllinger, struktur eller glass?

Om du har klart å velge stil og farge, er det fortsatt flere valg. For hvordan vil du at overflaten skal være?

- Du finner alt fra lette og glatte til formpressede innerdører. Og videre de tradisjonelle innerdørene med glass, og moderne innerdører med 3D-effekt eller mulighet for å dekorere med krittavle, whiteboard eller speil, ramser Melissa opp. 

I bunn og grunn handler dette valget om hva du foretrekker og om døren skal ha en ekstra funksjon utover det å være en tradisjonell dør. 

- Det er også viktig å tenke på om rommet trenger å få tilført ekstra lys. I så fall bør du vurdere en innerdør med glass, sier Melissa. 
Innerdør med struktur.jpgSkyvedør eller dobbeldør?

Er du helt i starten på et byggeprosjekt er kanskje ikke innerdører det du foreløpig har tenkt mest på. Men det kan være en idé å gjøre seg opp noen tanker om dette tidlig i byggeprosessen, spesielt om du kunne tenke deg dobbeldører eller skyvedører. 

- Dobbeldører tilfører rommet eleganse og gjør at det virker mer luftig. Mens fordelen med skyvedører er at de ikke tar opp unødvendig gulvplass, forklarer Melissa. 

Skyvedører kommer i to varianter; skjulte skyvedører og utenpåliggende skyvedører. 

- Med utenpåliggende skyvedører slipper du også å bruke unødvendig mye gulvplass til døren, men du må derimot ofre litt veggareal, sier Melissa. 

 

Skyvedør eik.jpgHvordan velge dørhåndtak til innerdører?

Dørhåndtakene er selve prikken over i-en for innerdører. 

- En god vrider skal ha et godt design, være lett å montere, god å ta i og skal tåle daglig bruk, år etter år, sier Melissa.

Innerdører leveres uten dørhåndtak, slik at du kan velge dørhåndtakene som vil skape en gjennomført stil for ditt hjem. 

- Målet vårt er at det skal være enkelt for kundene å velge vridere som kompletterer døren og som matcher overflaten med tilbehør til eventuelle skyvedører, forklarer Melissa. 


Funksjonen til en innerdør

Som du ser har du mange muligheter når du skal velge innerdør til ditt boligprosjekt. Denne artikkelen har tatt for seg valgene når det kommer til det ytre, men hva med innsiden?

Her kan du lese mer om hvordan du velger innerdør med de riktige innvendige egenskapene.