- Byggeprosessen har vært ekstremt bra!

01.07.2024
- Vi har bygget hus flere ganger, og må si vi er veldig imponert over byggeprosessen til vår siste bolig.

Det sier Brita og Espen Larsen. Da de skulle i gang med å bygge nytt hus i 2022, hadde de både en enebolig og en leilighet på lista over tidligere boligprosjekt, noe som ga dem mye erfaring som kom godt med når de skulle forme sin nye drømmebolig.  

Kjøpte nabotomten

Brita og Espen bodde på Eidsvoll Verk i en tradisjonell bolig som de egentlig trivdes godt i. Men da nabotomten ble lagt ut for salg var de likevel raske med å legge inn et bud. 

- Det sto et gammelt hus på nabotomten som måtte rives før vi kunne bygge. Vi var ikke sikre på om vi i det hele tatt fikk rive huset da vi kjøpte det, men vi tok en sjanse og håpet på at det skulle ordne seg, forklarer Espen. 

Heldigvis gikk alt som paret håpet, og de startet prosessen med å finne en boligleverandør som kunne levere det nye hjemmet deres. 

- Vi innhentet tilbud fra flere aktører, men valget falt til slutt på VestlandsHus Gusterud Bygg som vi hadde hørt mye positivt om, sier Brita. 

Hus til utsikten

Den nye tomten hadde god utsikt til landskapet rundt og Eidsvolls høyeste topp, Mistberget, bare man kom høyt nok opp fra bakkenivå. Derfor var det viktig for Brita og Espen å finne en husmodell hvor utsikten kom til sin rett. Etter å ha vurdert flere husmodeller falt valget til slutt på Varden.

- Det var egentlig de store vinduene i front og at det generelt var mange store vinduer som ga mye dagslys inn i boligen som gjorde at vi falt for denne husmodellen, forklarer Brita.

Stuevindu-1125x560.jpg

- Den første gangen vi fikk klatre opp i stillaset og se hvordan utsikten kom til å bli fra stuen og kjøkkenet i andre etasje, så ble vi veldig glad for at det ble akkurat slik vi hadde håpet, sier Espen. 

Tok bort utleieleilighet

Varden er en moderne bolig med to etasjer og rundt 250 kvm. Husmodellen har opprinnelig en utleieleilighet i første etasje, men her gjorde Brita og Espen flere endringer for å tilpasse husmodellen etter deres ønsker og behov. 

- Hele første etasje tegna jeg selv med verktøyet som ligger på nettsiden til VestlandsHus. Jeg var forberedt på en beskjed fra VestlandsHus Gusterud Bygg om at det ikke var helt optimalt løst, men det ble faktisk omtrent som jeg hadde tegna, sier Brita. 

Ved å ta bort utleieleiligheten fikk de mye areal til eget bruk. De valgte å ha fire gode soverom i første etasje, slik at både de og de to små barna deres kunne sove i samme etasje. I tillegg valgte de å beholde TV-stuen, badet og vaskerommet, mens de la til rette for en bod i sammenheng med gangen, som de satt av ekstra med kvadratmeter til. 

- Jeg tror vi har tidenes største gang på rundt 18 kvm. Men det er et valg vi er veldig glade for at vi tok. Her har vi en stor skyvedørsgarderobe til klær og annet utstyr, og vi kan enkelt få plass til begge vognene inne i gangen, noe som gjør ting ekstra lettvint i denne delen av småbarnsfasen, forklarer Brita.

Spisestue-1125x560.jpg


Fokus på oppbevaring

På spørsmål om hvordan de hadde gått frem for å sørge for nok oppbevaringsplass, kommer det latter fra paret. 

- Det har egentlig vært mitt område, innrømmer Espen. - Brita har konsentrert seg om planløsningen generelt, mens jeg har hatt ett fokus, nemlig nok lagringsplass. Jeg skulle gjerne hatt halve huset til bod, men det går jo såklart ikke, så vi endte med to boder inne i huset, pluss at vi bygget garasje med 70 kvm grunnflate og loft for å ha ekstra lagringsplass, forklarer Espen. 

Ekstra gode solforhold

I tillegg til utsikten fra andre etasje er takhøyden noe av det Brita og Espen setter mest pris på med den nye boligen. 

- På det høyeste er det rundt 4 meter under taket, noe som gir en fantastisk romfølelse i andre etasje, sier Espen.

Takhøyde-1125x560.jpg


I denne etasjen har de kjøkken og stue i åpen løsning, et romslig bad, og et soverom med walk in-garderobe, som de i dag bruker til bod. 

- Vi ser for oss at når barna blir større vil vi flytte opp hit og ta i bruk foreldresonen, men enn så lenge fungerer det veldig fint som gjesterom, sier Brita. 

Byttet til vedlikeholdsvennlig kledning

Utvendig har paret valgt å kle boligen med vedlikeholdsvennlig kledning fra Møre Royal i to ulike nyanser, noe som gir boligen et moderne uttrykk. 

- Vi valgte å bytte fra ordinær til såkalt royalimpregnert kledning for å unngå så mye vedlikehold. Det kostet en del ekstra, men vi synes det er mer enn verdt investeringen. Det hadde blitt mye dyrere å betale noen til å male hele huset, noe som nesten er et must med et så høyt hus som Varden, sier Espen. 

Han og Brita har også vært nøye med å sørge for at husets plassering på tomten ble best mulig med tanke på solforholdene. 

- Vi har fått veldig gode solforhold på både terrassen og uteplassen i første etasje som vender mot sørvest. Vi føler oss heldige som fikk plassere huset slik vi ønsket på tomten, sier Espen.

Badekar-1125x560.jpg


- Vær nøye med valg av boligleverandør

Etter at de nå har vært gjennom tre byggeprosesser, har de følgende råd til andre som skal bygge bolig. 

- Når du har funnet en bolig du liker, er det viktig å gjøre en grundig sjekk av byggefirmaet. Sjekk gjerne økonomien, gjør søk på nettet og finn gjerne noen som har bygget med de dere vurderer, sier Espen. Gjennom sin jobb har han arbeidet mye mot byggebransjen, og ser at det er store forskjeller innad i bransjen når det kommer til kvalitet og seriøsitet. 

- Denne gangen tok vi oss mye bedre tid i planleggingsfasen, kontra forrige gang vi bygget hus. Det tok nesten ett år fra vi kjøpte tomten til vi signerte kontrakten, nettopp for å sikre at vi visste hva vi ville ha og hvem vi ville samarbeide med, sier Brita. 

- Effektive og opptatt av detaljer

Både hun og Espen er klare på at de varmt kan anbefale VestlandsHus Gusterud Bygg. 

- Vi er veldig imponert over hvor godt samarbeidet har vært og hvor god kvalitet det er på den ferdige boligen. Dette er flinke og nøyaktige folk som er opptatt av detaljer. Vi har fått veldig mange gode innspill underveis, som har gjort at boligen har blitt enda bedre enn planlagt, sier Espen.

Kjøkken-1125x560.jpg


Siden den nye boligen ble bygget på nabotomten har de fått følge byggeprosessen tett. Faktisk så tett at de har laget timelapse fra rivingen av den opprinnelige boligen, til det nye huset stod klar. 

Se videoen nederst i artikkelen. 

- Arbeiderne til VestlandsHus Gusterud Bygg har vært veldig effektive. Tømrerne startet i desember 2022 og boligen stod ferdig i juni året etter. Vi har sett dem jobbe både dag og natt, romjul og påske, og det har vært kontinuerlig og tydelig fremdrift, sier Brita. 

- Kvaliteten på den ferdige boligen er også veldig god. Under overtakelsen var det ekstremt lite feil, sammenlignet med hva vi har opplevd på tidligere boligprosjekt, og det som var å utsette var bare småpirk som enkelt ble rettet opp, sier Espen.  

Har du planer om å bygge bolig? Her kan du laste ned VestlandsHus sin nyeste boligkatalog

Her kan du få mer inspirasjon fra flere av VestlandsHus sine fornøyde husbyggere: