Vil bruke så lite tid som mulig på vedlikehold av huset

17.08.2023
Monika og Jan Helge hadde et sterkt ønske om å ha et så vedlikeholdsvennlig hus som mulig. Slik ble deres spesialtegnede funkishus på Meling i Bømlo.

Da tomten på hele 9,6 mål dukket opp var Monika og Jan Helge ikke i tvil. Dette var tomten de hadde ventet på og som passet perfekt for familien på fire. 

- Vi ønsket å bo på bygda, men ikke i et byggefelt. Så når vi så denne tomten som til og med hadde sjølinje, ja, da ble vi solgt med det samme, forklarer Monika.

På tomten sto det et gammelt hus, som de skilte ut som en egen eiendom og solgte. Etter det satt de igjen med hele 9 mål naturtomt og store planer om å bygge drømmehuset. 

Les også: Fra leilighet i Oslo til funkis på Bømlo

Spesialtegnet drømmehuset

Monika og Jan Helge gikk raskt i gang med å lete etter aktuelle husmodeller. De fant mange fine, men ingen de falt 100 % for. 

- Siden vi ikke kjøpte tomt med klausul på hvem som skulle være byggherre, stod vi helt fritt til å selv velge utbygger. Vi fant raskt tonen med VestlandsHus Bømlo Hus som var veldig lydhøre og løsningsorienterte, forteller Monika. 

Siden de ikke hadde funnet den ultimate husmodellen, tegnet de drømmehuset helt fra scratch med hjelp av VestlandsHus Arkitekter som holder til ved hovedkontoret i Ålesund. 

- Teams-møtene med arkitektene fungerte utrolig bra. Vi fikk se hustegningene på storskjerm og så zoomet vi ut og inn mens vi snakket oss gjennom de ulike delene av huset og fikk det akkurat slik vi ønsket, sier Monika. 

Les mer: Tatt imot med åpne armer - valget av husleverandør var enkelt

funiks-naturtomt.jpg

Nordvent hus med livsløpsstandard

Resultatet ble et 240 kvm stort funkishus med utsikt ned mot eiendommens private vik. Boligen er bygget med livsløpsstandard slik at Monika og Jan Helge kan ta sikte på å bo der så lenge som mulig. 

- Huset er bygget opp med alle nødvendige rom som vaskerom, soverom og oppbevaringsrom i første etasje. I andre etasje har vi en avdeling for barna og eventuelle gjester, i tillegg til utestue og romslig veranda, forklarer Monika. 

I tillegg har familien utnyttet arealet over dobbelgarasjen med et 60kvm stort loft hvor de har hjemmekontor, toalett og et mediarom hvor de kan slappe av og nyte filmer og god musikk. I bakkant av garasjen har de også fått inn et lite treningsrom.

Spesialtegnet-husmodell-VestlandsHus.jpg


Plasseringen av huset på tomten var noe de brukte litt tid på. De ville gjerne ha utsikt mot sjølinjen til tomten, men det betydde at huset ble nordvendt, altså det motsatte av hva mange velger når de skal bygge hus.

- Men den avgjørelsen var faktisk ikke så dum! Med de store vinduene i front får vi inn masse dagslys, men slipper den stekende solen, forklarer Monika, som er veldig fornøyd med valget.  

VestlandsHus-stue.jpg


Vedlikeholdsvennlige materialer til huset

Utvendig har Monika og Jan Helge valgt å gå for sort matt murpuss og gjennomimpregnert kledning fra danske Superwood i fargen «Korn». Rundt hele huset har de lagt betongdekke for enkel fremkomst og vedlikehold. 

- Vi ønsker å bruke så lite tid som mulig på å vedlikeholde huset, både nå og i fremtiden. Denne tankegangen har i stor grad preget mye av valgene vi har tatt, forklarer Monika, og legger til: 

- Det er jo en omfattende prosess å bygge hus, så det å ta valg som gjør det til et bygg for fremtiden hvor du også kan bo når du blir gammel, det var viktig for oss. 

svart-purpuss.jpg
Svart murpuss, skifer og betong for et mer vedlikeholdsvennlig hjem.


Walk in-garderobe til yttertøy

På spørsmål om hva hun er mest fornøyd med på huset, uthever Monica spesielt 3 ting: 

  • Materialvalget utvendig
  • Betongdekket som går rundt hele huset
  • Walk in-garderoben til yttertøy

- Walk in-garderoben er utrolig praktisk! Her har vi alt av yttertøy samlet på rundt 9 kvm. Vi har en vegg til skotøy og en vegg til alt av jakker og annet yttertøy. 

De har valgt de samme flisene i både inngangshallen, walk in-garderoben og gjestetoalettet, slik at man enkelt kan gå ut og inn uten å tenke på å skade en ev. parkett.

Les mer: 3 varige trender for baderomsflis

baderomsinnredning-eik.jpg


Fokus på varige materialvalg innendørs

Siden Monika og Jan Helge har lagt til rette for å kunne bo i huset så lenge det lar seg gjøre, har de også tatt nøye overveide valg av materialer inne i huset. 

- Jeg har gjort klassiske valg, blant annet i form av eikedører og rolige, nøytrale fliser, som jeg tror vil holde seg over tid. Vi har pusset opp nok ganger, så målet er helt klart å slippe å måtte gjøre det igjen, sier Monika. 

På kjøkkenet har de valgt svart innredning med en keramisk benkeplate på kjøkkenøyen og ved vasken. 

- Dette er en ekstremt slitesterk benkeplate som vi er veldig fornøyd med, både når det gjelder kvalitet og utseende, sier Monika. 

Les mer: Slik skaper du en helhet i hjemmet med riktig valg av innerdører

Svart-kjøkken.jpg


Vannbåren varme via sjøkabel

Paret hadde først tenkt å gå for tradisjonelle varmekabler i det nybygde huset, men da de så hvilken retning strømprisene var på vei, valgte de å investere i en annen form for oppvarming av boligen. 

- Vi valgte å oppgradere til vannbåren varme i hele huset, noe vi kunne få via sjøkabel. Det er noe vi ikke har angra på. Det gir en utrolig god komfort i hele huset, og i tillegg er jo dette en oppvarmingskilde med lang levetid, sier Monika. 

Styring av alt fra varme og lys gjør de via ELKO sitt smartsystem

- Om jeg skal gi et råd til kommende husbyggere så er det å få kyndig veiledning når det kommer til lys. Elektrikere kan litt, men vi valgte å hente inn en lysdesigner for å få råd rundt lyssettingen, spesielt på stue og kjøkken. Det ble utrolig mye bedre enn hva vi hadde fått til alene, sier Monica. 

Syns du også det er mange valg som må tas når du skal planlegge drømmehjemmet ditt? Her er noen av artiklene med tips og råd som du finner på nettsiden vår: 


Peis-kjøkken.jpg