Kjøpe tomt? Dette må du vite først

11.12.2023
Drømmen om å bygge eget hus starter med riktig tomt. Slik gjør du et trygt og velinformert valg.

Valg av tomt er et av de første og viktigste stegene i prosessen med å bygge ny bolig. Det er her ditt fremtidige hjem skal stå, og det er mange faktorer som spiller inn for at valget skal bli riktig. 

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å navigere alt fra beliggenhet og størrelse til reguleringsplaner og grunnforhold. 

For ved å stille de riktige spørsmålene, vil du kunne finne tomten som gjør at du kan bygge din drømmebolig. 

Hvor skal tomten være?

"Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet!” Dette mantraet gjelder ikke bare for eksisterende boliger, men er minst like viktig når du skal kjøpe tomt.

Når det gjelder beliggenhet er det flere ting å vurdere. 

Tenk nøye over hvordan tomtens beliggenhet vil påvirke hverdagen. Hvordan er det å komme seg til jobb, skole eller barnehage? Hvordan er kollektivtilbudet? Er det matbutikk i nærheten?

I tillegg er det lurt å tenke over forhold som utsikt, støy, vind og sol. Om du tenker på hvordan solen beveger gjennom dagen, kan du forsikre deg om at hjemmet ditt vil få tilstrekkelig naturlig lys. Dette kan også påvirke plasseringen av rom og utendørs oppholdsområder på tomten.

Hvem ønsker vel ikke å kunne nyte ettermiddagssolen ute på terrassen? Hos VestlandsHus kan vi gjøre en solstudie på din tomt. Da ser vi på hvilke solforhold tomten har gjennom dagen, slik at du kan være sikker på at huset ditt får optimale solforhold, og du kan nyte ettermiddagssolen.

Hvor stor bør tomten være?

Vanlig tomtestørrelse i dag er alt fra 600-1.000 kvm, men det er ikke bare størrelsen som er viktig når tomten skal velges. 

En liten tomt kan være vel så enkel å jobbe med, som en større tomt med mer utfordrende terreng. Se derfor på tomten med et større blikk for å avgjøre om den kan være riktig for ditt byggeprosjekt. 

Les også: 4 tips til deg som skal bygge hus på liten tomt

Har tomten byggeklausul?

Når du er på jakt etter den perfekte tomten er det viktig å sjekke for såkalte byggeklausuler. 

En av de mest vanlige byggeklausulene på en tomt er at du låser deg til å velge en spesifikk husleverandør til å bygge boligen din. Da er det viktig å ha en god dialog med boligleverandøren, slik at du føler deg trygg på at de kan levere den boligen du drømmer om å bygge, før du signerer kontrakten. 

Hos VestlandsHus er husmodellene du finner i katalogene bare et utgangspunkt. Alle husmodellene kan tegnes om og tilpasses hver enkelt kunde sine ønsker og behov. Denne husmodellen er et godt eksempel på fleksibiliteten du får hos VestlandsHus.

Hvilke reguleringsplaner følger med tomten?

Noe av det viktigste å få oversikt over når du skal kjøpe tomt er hvilken reguleringsplan som finnes for området. Reguleringsplanen vil legge føringer for hva du får lov å bygge på tomten, blant annet ved å sette rammer for hvor høyt du kan bygge, avstand til andre hus og utnyttelsesgrad av tomten. I noen tilfeller kan reguleringsplanen også stille krav til stil på huset og takform. 

Det er viktig å sjekke disse nøye for å sikre at dine byggeplaner faktisk er gjennomførbare.

I tillegg kan det være lurt å finne ut hva som er planlagt av byggeaktivitet i områdene rundt tomten. Det er kjedelig å kjøpe en fin utsiktstomt om det plutselig viser seg at det skal igangsettes et byggeprosjekt i nær fremtid som vil ødelegge utsikten. 

Både reguleringsplaner og planlagt byggeaktivitet i et område kan du få ved å kontakte kommunen. 

Les også: Skille ut tomt til nytt hus? Her er alt du trenger å vite

Hvilke grunnforhold har tomten?

Hvordan tomten er utformet og ikke minst hva som finnes under overflaten på tomten din kan legge føringer for hva du kan og bør bygge. 

Tomter kommer i alle mulige slags former og fasonger, og det er mye som kan gjøres for å tilpasse drømmehuset til tomten. Men desto mer arbeid som må legges i klargjøring av tomten, desto dyrere vil det trolig bli. 

Må du for eksempel sprenge berg for å tilrettelegge tomten for boligbygging, vil det være en ekstra utgift du må ta høyde for i budsjettet.

Les mer: Slik setter du opp et realistisk budsjett når du skal bygge hus

Har tomten tilgang til vei, vann, kloakk og strøm?

Ligger tomten slik til at den gir tilgang til offentlig vei, vann, avløp og strøm? Det kan komme ekstra kostnader med å koble seg til eksisterende offentlige vann- og avløpssystemer. Det samme gjelder for strøm. 

Det er også viktig å sjekke om tomten har veirett. Dette kan for eksempel være dersom du må bruke en privat veistrekning som tilhører noen andre for å komme til din egen tomt. Uten veirett kan du ikke bygge noe på tomten. 

Les også: Denne innholdsrike husmodellen er tilpasset små tomter

Er det heftelser på tomten?

Det er essensielt å undersøke om det finnes heftelser på tomten du vurderer å kjøpe. 

Heftelser kan være alt fra servitutter og rettigheter andre har på tomten, til pantelån som tidligere eiere har tatt opp. Dette kan potensielt begrense bruken av tomten og påvirke verdien. 

Du kan få tilgang til all relevant informasjon om heftelser ved å sjekke grunnboken.

Har du en tomt og lurer på hva som er mulig å bygge på den? Ta kontakt med din nærmeste VestlandsHus-forhandler og be om en mulighetsstudie. Da vil vi hjelpe deg å finne ut hvilke muligheter du har ut ifra reguleringsbestemmelser og tomteforhold.