Skilte ut tomt i egen hage og bygde hus på ett plan

20.03.2024
Med en spesialtegnet bolig tilpasset den lange og smale tomten, har Egil og Åshild fått et nytt hjem, bare et steinkast unna huset hvor barna vokste opp

- Det hele startet med at datteren og svigersønnen vår fortalte oss at de og deres tre barn trengte mer plass. De så seg om etter ny bolig, og hadde veldig lyst å ta over huset vi bodde i, og som datteren vår har vokst opp i, forklarer Egil. 

Etter praten var Egil og Åshild raske med å bli enige om at dette var en god løsning for alle parter. 

Hus-pa-ett-plan-.VestlandsHus-Haugesund_2_.jpg

Fant ingen hus som passet

Tomten deres var på hele 3 mål. I tillegg lå det opprinnelige huset slik plassert at det var mulig å skille ut en tomt på rundt 800 kvm, selv om den ble noe lang og smal. 

- Målet var å bygge en bolig på én flate som vi kan bo i lenge, uansett om vi er friske til beins eller må ta i bruk rullator eller rullestol, forklarer Egil. 

- Vi valgte å bygge et moderne gamlehjem, skyter Åshild leende inn fra sidelinjen. 

stue-hus-pa-ett-plan.jpg

De bladde seg gjennom mange boligkataloger for å finne en bolig som kunne passe til tomten, men fant ikke noe de falt helt for. Så det var derfor enkelt å takke ja når VestlandsHus Haugesund inviterte dem til et møte for å se hvordan de kunne løse problemstillingen med den lange og smale tomten. 

- Vi var i kontakt med flere boligleverandører, men VestlandsHus Haugesund kom best ut, så det var enkelt å velge dem. Det spesialtegnede huset de foreslo syntes vi var helt perfekt! Den eneste endringen vi gjorde var å flytte inngangspartiet fra langsiden til kortsiden, forklarer Åshild. 

Les også: Skille ut tomt til nytt hus? Her er alt du trenger å vite!

soverom-hus-pa-ett-plan.jpg

Overnattingsplass til barnebarna

Den spesialtegnede boligen har en moderne stil med store vinduer i front. Taket er delvis skrået, noe som gir en kjøkken og stue med god takhøyde i front av boligen, uten at det stjeler utsikt fra datteren og familien som bor bak det nybygde huset. 

Totalt er det nye hjemmet til Egil og Åshild 110 kvadratmeter. I tillegg til stue og kjøkken i åpen løsning, bad, eget toalettrom, soverom, vaskerom, teknisk rom og boder, har boligen også 2 gode gjesterom. Noe som var viktig for Egil og Åshild.

- Vi har 8 barnebarn, så vi må ha god plass slik at de kan få komme på overnattingsbesøk, forteller Egil. 

Egil-Aashild-Alsaker.jpg

Vaskerommet er plassert i tilknytning til kjøkkenet, noe som gjør at de også kan bruke det som et slags grovkjøkken. 

- Vi er glad i å lage mat, og har en del kjøkkenutstyr, så det er gull verdt å kunne bruke deler av vaskerommet til oppbevaring, samtidig som det er enkelt å hente ut det du trenger når du står på kjøkkenet, sier Åshild. 

I tillegg til boligen har de også bygget en stor garasje med en romslig bod som går over to etasjer. Her har Egil også fått seg en såkalt man cave. 

- Her har jeg jaktutstyr, sofa og varme i gulvet. Kjøleskapet kommer etter hvert, smiler Egil. p

Les også: Slik bygger du hus med smarte oppbevaringsløsninger

solcelletak-hus-pa-ett-plan.jpg

Produserer egen strøm med solcelletak

Det var viktig for Egil og Åshild å få et hus som ikke trengte mye vedlikehold. 

- Vi valgte Nord kledning som ikke skal beises eller males, bare holdes ren. I tillegg har vi valgt aluminiumvinduer på hele huset, forklarer Egil. 

På taket har de valgt å legge takplater med integrerte solceller slik at de kan produsere sin egen strøm. 

 - Vi synes ikke tradisjonelle solceller ser så veldig fine ut, men denne løsningen likte vi veldig godt. Taket ser nesten ut som det er av blikk, forklarer Egil. 

Med dette solcelletaket kan Egil og Åshild produsere opptil 25.000 kWh i året. 

-  I sommer fikk vi faktisk penger tilbake fra kraftselskapet, og det var etter vi også hadde betalt strømregningen til hytta, sier Egil. 

I år har de planer om å prøve skylagring av strømmen de ikke bruker, slik at de kan ta den ut på et annet tidspunkt i året hvor strømproduksjonen ikke er like stor.  

uteplass-hus-pa-ett-plan_.jpg

Har inspirert familien til å bygge bolig

Det å skille ut tomt i hagen for å bygge ny bolig har sine fordeler, blant annet at du får følge byggeprosessen tett, noe som Egil og Åshild synes har vært veldig kjekt. 

- Vi fikk komme inn og se på fremdriften så mye vi ville mens VestlandsHus Haugesund jobbet på tomten, så vi følte oss veldig involvert. Vi er veldig fornøyd med hele byggeprosessen og samarbeidet vi har hatt med VestlandsHus Haugesund, sier Egil. 

Etter at huset var ferdig, har ekteparet fått høre mye positivt om den nye boligen sin. 

- Vi har fått veldig mye skryt, noe som er veldig kjekt. Svigerinnen og svogeren vår, som er over 70 år, likte faktisk huset vårt så godt at de har gått i gang med å bygge sin egen bolig med VestlandsHus de også, forteller Åshild. 

Er du på jakt etter noen som kan hjelpe deg med å skape drømmehjemmet ditt? Her finner du oversikt over VestlandsHus sine 50 forhandlere som er spredt over hele landet. 

Her kan du bli inspirert av andre fornøyde husbyggere som har valgt VestlandsHus: