Solceller på taket produserer energi til vannbåren varme

17.03.2024
- Vi ønsket å bygge en så energinøytral bolig som mulig.

Det sier Leo Detz. Sammen med kona Hilde kan de nå sjekke av deres femte byggeprosjekt sammen; en moderne bolig med utsikt over havet i Karmsund, nær Haugesund.

- Vi har bygget både boliger og hytte før, og disse prosjektene, og ikke minst feilene vi gjorde, har inspirert oss til å ta de beslutningene vi har tatt, forklarer Leo. 

Endret det meste innvendig

Da Leo og Hilde kjøpte tomten i Karmsund hadde VestlandsHus Haugesund allerede spesialtegnet en bolig som passet til tomten. Likevel kom de tidlig nok inn i byggeprosessen til å kunne sette sitt eget preg på boligen. 

- Vi endret det meste innvendig. Blant annet gjorde vi stuen og kjøkkenet litt større, økte takhøyden i andre etasje til 2,70 meter, la til boder og byttet ut alle dører til skyvedører, ramser Leo opp. 

stue-funkishus.jpg

Ønsket seg et vedlikeholdsvennlig hus

Paret ønsket seg en moderne bolig med så lite vedlikehold som mulig. 

- Derfor har vi valgt Nord kledning, siden den ikke krever maling eller beising, bare at den holdes ren. I tillegg syns vi det grånende uttrykket som denne kledningen etter hvert får er veldig fin, sier Leo.

VestlandsHus-Haugesund_2_.jpg

For å sette et moderne preg på boligen valgte de å kombinere den stående kledningen med fasadeplater med betongutseende på deler av boligen, blant annet ved inngangspartiet. De endret også vinduene og valgte en type som har aluminium på utsiden og tre på innsiden. I hagen har de en gressplen hvor en robotgressklipper står for vedlikeholdet. 

- Alt er lagt til rette for at vi ikke skal gjøre så mye selv. Det er jo også den store fordelen med et helt nytt hus, man trenger ikke tenke noe særlig på vedlikehold de første 10 årene, sier Leo. 

Les også: Kan huset bli helt vedlikeholdsfritt?

uteplass-funkishus.jpg

God plass til voksne barn

Det var viktig for Leo og Hilde å ha et hjem de selv var fornøyd med, men som også har god plass til de voksne barna når de kommer hjem på besøk. - Begge guttene våre bor i utlandet, men har fortsatt dette hjemmet som sin base. De har derfor fått hvert sitt romslige soverom som er bare deres, forklarer Leo. 

Siden guttene fremdeles oppbevarer mye av tingene sine hjemme, har Leo og Hilde valgt å sørge for nok oppbevaringsplass. I tillegg til en stor garasje og et eget uthus for hageutstyr,  har de lagt til en stor bod i hver etasje, samt lagt til rette for lagring under trappen. 

- Vi har mange kvadratmeter med bod, men ser at vi faktisk kunne hatt enda mer, sier Leo. 

soverom-funkishus.jpg

Produserer sin egen strøm med solceller

Taket på den nye boligen er flatt, noe paret har utnyttet ved å montere over 20 solcellepanel som produserer strøm til eget bruk. 

- Boligen vår ligger på en liten høyde, noe som gir gode forhold for solcellepanelene. Dagslys er nok til at vi klarer å produsere strøm, og når det kommer sol blir produksjonen enda større, forklarer Leo. 

På en god dag om sommeren kan anlegget produsere rundt 70-80 kWh. Om de ikke bruker opp all strømmen de produserer, kan de velge å selge den til sitt lokale kraftselskap, eller putte den overskytende energien i en «skybank», og bruke den for eksempel om vinteren når produksjonen er mindre. 

- Det beste med huset: Vannbåren varme

Strømmen solcellene produserer kommer godt med, og gjør at strømregningen til Leo og Hilde er lave året rundt. Og det er uten at det går på bekostning av komforten. Som oppvarming av boligen har de valgt å ha vannbåren varme i alle gulv. 

- Er det én ting jeg er veldig glad for, så er det varmen i gulvet. Den gir en lun og varm følelse i hele huset. Hos oss er temperaturen i huset aldri under 23 grader, og med energien vi har lagret i skyen slipper vi å tenke noe på forbruket om vinteren, for det blir så lite likevel, sier Leo. 

kjokken-funkishus.jpg

Da boligen var ferdig ble den trykktestet. Dette er noe som må gjøres med alle nybygg for å finne ut hvor tett en bolig er, og om det finnes eventuelle luftlekkasjer i konstruksjonen. 

- Leo og Hilde sin bolig fikk et lekkasjetall på rundt 0,2. Dette er godt under passivhusstandarden som maks kan være 0,6, forklarer daglig leder i VestlandsHus Haugesund, John Ivar Traa, og fortsetter. 

- Det vil imidlertid ikke si at boligen er et passivhus, for da er det flere kriterier som må oppfylles. Men måten vi bygger boliger på gjør at vi får tette hus med minimalt med lekkasjer, noe som igjen er med på å skape boliger som krever mindre energi til oppvarming. 

Les også: Slik bygger du et energieffektivt hus

bad-funkishus.jpg

Godt samarbeid VestlandsHus Haugesund

Som erfarne boligbyggere med fire tidligere byggeprosesser i henholdsvis Norge, Danmark og Sveits bak seg, var både Hilde og Leo godt forberedt på prosessene og alle valgene som måtte tas. 

- Arkitektene hos VestlandsHus forstod hva vi ville og laget kreative forslag ut av ideene våre. Og både VestlandsHus Haugesund og deres underleverandører var veldig profesjonelle og enkle å samarbeide med, sier Leo, og legger til: 

- Vi kunne ikke vært mer fornøyde med VestlandsHus Haugesund. 

3 råd til deg som skal bygge hus

Den erfarne boligbyggeren skjønner godt at byggeprosessen kan føles overveldende for mange, spesielt om det er første gang. Til dem har han følgende råd:

- 1. Ha kontroll på budsjett, og hold kontrollen gjennom hele byggeprosessen. Et godt excel-ark er viktig!

- 2. Prøv å nyte den kreative og tekniske prosessen. Mange stresser over alle beslutningene som må tas, men det er ingen grunn til stress om du er forberedt og fleksibel.

- 3. Finn en boligleverandør du kan ha et godt samarbeid med og stole på. 

Er du på jakt etter noen som kan hjelpe deg med å skape drømmehjemmet ditt? Her finner du oversikt over VestlandsHus sine 50 forhandlere som er spredt over hele landet. 

Her kan du bli inspirert av andre fornøyde husbyggere som har valgt VestlandsHus: