FAQ: Dette lurer husbyggere oftest på

11.12.2023
Skal du bygge hus? Vi har samlet de mest stilte spørsmålene fra husbyggere, slik at du kan finne svar på det du lurer på.

Å bygge sitt eget hus er en stor og spennende prosess, full av viktige valg og avgjørelser. 

I denne artikkelen vil vi ta for oss noen av de mest vanlige spørsmålene husbyggere har, og gi deg klare og nyttige svar, slik at du kan bygge det huset du drømmer om. 

Vi skal se nærmere på alt fra tomtevalg og finansiering, til valg av entreprenør og hvordan man kan sikre at hjemmet blir energieffektivt. 

Målet er at du skal føle deg bedre forberedt og tryggere på veien mot å realisere boligdrømmen.

Hva koster det å bygge et hus?

De første spørsmålene som melder seg i en husbyggingsprosess er ofte knyttet til finansiering.

Hva koster det å bygge hus? Og hvordan setter man egentlig opp et budsjett for husbyggingen?

Det finnes ingen fasitsvar på disse spørsmålene, men det er likevel viktig å jobbe grundig med å sette opp et realistisk budsjett når du skal bygge en ny bolig. 

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå frem når du skal sette opp et budsjett for din drømmebolig.

Hvilke støtteordninger finnes?

Når du skal bygge hus kan det være lurt å sette seg inn i hvilke støtteordninger og ulike finansieringsmuligheter som finnes. 

Enova tilbyr ulike tilskudd og støtteordninger for energieffektivisering og bruk av fornybar energi i boliger. Svanemerkede boliger representerer en annen mulighet. Et svanemerket hus oppfyller høye krav innen miljø, helse og kvalitet, noe som kan gi deg muligheten til å søke om såkalte «grønne lån» eller lån fra Husbanken.

Hvilken tomt bør vi velge?

Når du skal bygge hus, er valg av tomt en av de aller viktigste beslutningene du tar. Tomten legger grunnlaget for hele byggeprosjektet, og påvirker alt fra husets plassering og utforming, til kostnadene forbundet med byggingen. 

Det er derfor viktig å bruke tid på å finne den perfekte tomten som passer både dine behov og ønsker. Tenk nøye gjennom beliggenheten. Vurder nærhet til arbeidsplass, skoler og andre fasiliteter, samt solforhold og utsikt. 

Her kan du lese mer om grunnforhold, tilknytning og andre spørsmål du bør stille før du investerer i en tomt

Hvor lang tid tar det å bygge hus?

Det er fort gjort å bli utålmodig når man bygger hus og lengter etter den store innflyttingsdagen.  

Fra du har sikret deg tomten til du setter nøkkelen i døren er det mange steg som må gjennomføres. Planlegging, godkjenning av byggetillatelser, selve byggefasen og eventuell ferdigstilling og finpussing – alt dette tar tid. 

Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid det vil ta å bygge et nytt hus, da det vil være avhengig av en rekke faktorer som byggesøknader, arbeid på tomten, kompleksiteten til huset, værforhold, levering av materialer og selvfølgelig effektiviteten til entreprenørene. Men ved å holde en god og tett dialog med din boligleverandør gjennom hele byggeprosessen, vil du til enhver tid være oppdatert på fremdriften og anslått leveringstid. 

Kan vi gjøre egeninnsats?

For å få ned totalkostnaden er det mange som lurer på om de kan gjøre egeninnsats når de skal bygge hus. Men hva som faktisk er mulig å gjøre selv vil variere fra prosjekt til prosjekt, da det må avklares med utbygger.

Det som er viktig å merke seg er at dersom arbeidet ikke gjøres av en fagperson vil garantien i mange tilfeller falle bort. I tillegg har de tekniske forskriftene blitt strengere med årene, noe som gjør det vanskeligere å gjøre arbeid selv. 

Her kan du lese mer om egeninnsats ved husbygging og hvilke oppgaver som oftest blir gjort av husbyggerne selv. 

Hvordan bygge hus med lave driftskostnader?

Å bygge et energieffektivt og bærekraftig hjem er ikke bare bra for miljøet, det kan også spare deg for penger på lang sikt. 

Ved å fokusere på smarte løsninger for isolasjon, fornybar oppvarming og energiforbruk, legger du grunnlaget for et hjem som bruker mindre energi og dermed reduserer både utslipp og strømregninger. 

I denne artikkelen kan du lese mer punktene som er nevnt over: Slik bygger du et energieffektivt hus

Ved å velge VestlandsHus som din boligleverandør kan du også velge å bygge et svanemerket hus. Kort fortalt er dette hus som oppfyller en rekke kriterier satt av Svanemerket. Alt fra materialer som kledning og sparkel, til hvordan huset er designet, lysinnslipp, energiforbruk og innemiljø må kunne oppfylle Svanemerket sine strenge retningslinjer. 

Du som boligbygger trenger bare bestemme deg for at du vil ha et svanemerket hus. Vi i VestlandsHus gjør det enkelt for deg og guider deg gjennom valgene som må tas. 

Her kan du lese mer om alle fordelene med å bygge et svanemerket hus.

Bør vi investere i smarthus-løsninger?

Investering i smarthus-løsninger er en stadig mer aktuell diskusjon blant husbyggere. Teknologien er i konstant utvikling og gir oss muligheten til å både øke komforten i vårt eget hjem, men også gjøre boligen tryggere og mer energieffektiv. 

Gjennom å bruke smarthus-løsninger til styring av blant annet belysning og oppvarming, kan du oppnå betydelige besparelser på energiforbruket, samtidig som du bidrar til en mer bærekraftig livsstil. 

Du kan dra nytte av smarte funksjoner som å varme opp varmtvannsberederen når strømprisen er lav, eller at panelovnene skrur seg av når dører eller vinduer åpnes, slik at du slipper å bruke penger på strøm som bokstavelig talt flyr ut vinduet. 

Her kan du lese om flere måter du effektivt kan spare strøm med smarthus-løsninger.

Hvilken boligleverandør bør vi velge?

Når du skal velge boligleverandør for ditt fremtidige hjem, er det viktig å finne en samarbeidspartner som ikke bare tilbyr kvalitetshus, men også forstår dine unike behov og ønsker. 

Hos VestlandsHus finner du en rekke husmodeller som kan være utgangspunkt for din drømmebolig. Ved hjelp av våre forhandlere og arkitekter kan vi sammen skape din drømmebolig. 

VestlandsHus leverer også svanemerkede boliger, som eneste huskjede i Norge. 

Ønsker du mer inspirasjon til din drømmebolig? På nettsiden vår kan du blant annet lese mer om dette: